Възстановката “Хайдут Генчо“ край Хисаря очаква любителите на историческите реконструкции

Автор: Plovdiv Now 8972
Възстановката “Хайдут Генчо“ край Хисаря очаква любителите на историческите реконструкции

Четвъртото издание на патриотичния събор ” Хайдут Генчо” наближава. Тази година той ще се проведе от 21 до 23 юни 2019 година .Хисаря, в местността ”Дюлите”. Организатор е Сдружение "Хайдути" със седалище в Пловдив.

Целта на събиитето е да съхрани и да популяризира сред младите хора историческото и културно наследство, фолклора и народните традиции на българите.

Съборът е тридневен, с богата фолклорна програма и любими на българите изпълнители, танцови и певчески групи от цялата страна, гайди, зурни, кукери и нестинарски игри.

Допускат се всички желаещи – с или без народни носии.Вторият ден от провеждането на събора, 22 юни, е предвиден за възстановката „Хайдут Генчо”. Поканени са всички любители на исторически реконструкции и възстановки, клубове , сдружения и съмишленици от цялата страна да участват в историческа възстановка,  посветена на делото, саможертвата и славния подвиг на хайдут Генчо, роден в село Момина баня /Хисар Кюселери/ и действал с дружината си в Средногорието около 1835-1850 г.

Изискванията на организаторите са жените да бъдат с народни носии, а мъжете – с хайдушки, башибозушки или аскерски облекла. Съотношението между участниците трябва да бъде 60% аскери и башибозуци и 40% хайдути.

Всички желаещи да участват трябва да се явят на 22 юни  в 18:00 часа на репетиция и инструкции до хайдушкия кът, като предварително трябва да потвърдят участие на  телефон 0877999666. Храната и амунициите се предоставят от организаторите, които обаче не се ангажират с осигуряването на нощувки за участниците. В непосредствена близост до събора има обособено място за безплатен палатков лагер.

Сдружение “Хайдути” е основано през 2014 година от група ентусиасти и приятели с общи интереси. Преди основаването на сдружението някои членове са участвали в други клубове с подобна дейност и благодарение на натрупания опит се е породила идеята за основаване на "Хайдути". Пресъздават един период от българската история, епохата от 18-19век, в която важно място заема народният закрилник и герой - хайдутинът. Именно затова сдружението е кръстено „Хайдути”. Членовете се стараят да се доближат максимално до историческата истина по отношение на облекло и въоръжение.

Източник: фейсбук.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина