Удължава се гостуването на сребърното съкровище в Хисаря

Автор: Plovdiv Now 9444
Удължава се гостуването на сребърното съкровище в Хисаря

Колекцията от изящни предмети "Луксът на 19 век" все още е на разположение на посетителите в Архелогическия музей в Хисаря.  Регионалните исторически музеи в Бургас и Русе гостуват със свои експонати още от края на месец май тази година. Изложбата очарова с изящни предмети от европейското приложно изкуство.

Удължава се и гостуването и на Луковитското сребърно съкровище /копие/. "Ако все още не сте го видели - заповядайте!", казват от музея.

Припомняме, че Археологическият музей в Хисаря стана домакин преди близо година на Тракийското съкровище от Луковит. То показва таланта от Античността на тракийските майстори торевти и ювелири. 

Луковитското съкровище е тракийско съкровище от третата четвърт на IV век пр.н.е. Съхранява се в Регионалния исторически музей в Ловеч. Изровено е случайно в района на Луковит от местен орач през 1953 г., допълнено е през 1955 и 1968 г.

Съкровището се състои от 15 сребърни съда – 6 чаши, 5 фиали и 4 кани. Включва още и 3 непълни гарнитури от конски амуниции - миниатюрни правоъгълни и триъгълни плочки с изображения на лъвски и човешки глави, както и на сфинксове, 3 юзди и 3 железни топки. Съдовете са украсени с палмови листа, лотосов цвят, бадемови плодове и различни сцени - конник, тъпчещ лъв, и лъв, нападащ елен.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина