Солена глоба за сервитьорка в Хисарско, продала уиски на непълнолента

Автор: Plovdiv Now 13585
Солена глоба за сервитьорка в Хисарско, продала уиски на непълнолента

Сервитьорка в ресторант бе наказана с 2000 лева глоба по закона за „Закрила на детето” след инцидент в село Старо Железаре, община Хисаря.  Тя продала алкохол на непълнолетно момиче, което се е натровило и е било прието в токсикология.

Неприятната случка е станала преди година. Група деца са се събрали пред кръчмата. Момиче е решило да почерпи приятелите си, като от ресторанта закупила бири. За себе си обаче поискала една бутилка уиски. Сервитьорката я попитала дали алкохолът ще бъде консумиран в заведението, но детето заявило, че е за частен купон.

Служителката от кръчмата й продала един литър от спиртната напитка, както и няколко пластмасови чаши. Децата отишли в двора на детската градина и започнали да пият. Непълнолетното момиче „обръщало” почти на екс чашите с уиски. Приятелите й я предупредили, че ще й стане лошо, но тя заявила, че „така е била свикнала”.

След като изпила повече от половината от бутилката с уиски, на тийнейджърката й прилошало, паднала на земята и приятелите й повикали баща й. Последният дошъл и прибрал дъщеря си. Тъй като тя продължила да не се чувства добре, родителите повикали линейка. Е екип на Бърза помощ момичето било отведено в болница, където била констатирана алкохолна интоксикация. След 24 часа в токсикологията девойката била изписана.

Бащата на тийнейджърката потърсил сметка на сервитьорката. Последната на няколко пъти отрекла да е продавала алкохол на децата, но в крайна сметка признала, като казала, че си вършела работата и не можела да отговаря какво правят чуждите деца.

Родителите подали жалба в прокуратурата и в полицията. Двата сигнала били обединени и прехвърлени на районното управление на полицията в Хисаря. От там съставили акт на сервитьорката, а в последствие било изготвено и наказателното постановление.

Непосредствено след връчване на санкцията, сервитьорката отнесла казуса до Районен съд, с искане наказанието да бъде отменено. Тя е оспорила правната квалификация на постановлението, компетентността на служителите на МВР и дори фактическата обстановка.

Пред съда са били разпитани част от децата, които са разказали, че именно служителката на ресторанта е продала алкохола. Това е казала пред магистратите и натровената тийнейджърка.

След няколко заседания по случая Районен съд не е удовлетворил искането на сервитьорката за отмяна на глобата. Магистратите са потвърдили санкцията от 2000 лева, тъй като са налице множество доказателства за извършеното нарушение на „Закона за закрила на детето”.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина