Шампионатът по фолклор “Жива вода“ започва след броени часове в Хисаря

Автор: Plovdiv Now 5527
Шампионатът по фолклор “Жива вода“ започва след броени часове в Хисаря

Балканският шампионат по фолклор "Жива вода 2019" започва утре - 7 юни в читалище "Иван Вазов" в Хисаря.
Участват състави от България, Румъния и Иран. В програмата на фестивала ще има и Изложба на обредни хлябове, инициативата "Споделени традиции - път през времето" - изложба на автентични носии, тъкани, накити, маски от хисарския край.

Кът за демонстрации и обучения по домашни занимания, както и оцветяване на шевици за децата ще забавляват публиката. Не на последно място следва да се спомене и Фотоизложбата "Фолклорът - споделено познание".

"Жива вода" е част от музикалните празници “Евро фолк”, които се състоят от четиридесет и пет музикални фестивала и се провеждат под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали - ЕАFF в различни европейски градове.

Основно събитие на Музикални празници “Евро фолк” е Фестивал №1 в Европа на традиционните народни изкуства - Старопланински събор “Балкан фолк” в България. В него ежегодно участват от 7 000 до 15 000 музиканти, певци и танцьори.
Оценките на колективите, явили се в конкурсната програма на Балканския шампионат по фолклор "Евро фолк – Жива вода 2019”, са валидни за класиране в Световната ранг листа /World ranking list of folklore/.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина