Съборът “Хайдут Генчо“ край Хисаря събира родолюбците след броени часове

Автор: Plovdiv Now 574
Съборът “Хайдут Генчо“ край Хисаря събира родолюбците след броени часове

По-малко от денонощие остава до началото Българския събор „Хайдут Генчо 2019”, който за четвърта година ще събере родолюбците край Хисаря. Грандиозното събитие започва утре, 21 юни, в 18,30 часа в квартал Момина баня и ще продължи до 23 юни включително.

За гостите на събора, които ще спазят традицията и ще дойдат облечени в народни носии, са подготвени изненади и големи награди. Изискването е само да се престрашат и да се стимат при фотографите, които ще ги очакват на събора, а снимките ще участват в конкурс. 

Победителите ще бъдат обявени на 15 юли, а конкурсът е в две категории: най-харесвана снимка с мъжка народна носия с награда уикенд за двама, както и най-харесвана снимка с гиздава женска носия с награда две нощувки в хотелска резиденция.

Третата категория е най-харесвана снимка на дете в народна носия, като се допускат деца до 12-годишна възраст, а наградата езасега остава изненада.

Българските народни танци и ритми ще стигнат до хората благодарение на групата за изворен фолклор при читалище "Св.св.Кирил и Методий -1914г" в град Баня, община Карлово, вписани в представителната листа на ЮНЕСКО като културен феномен „Живи човешки съкровища - България“.

Те са истински пазители и разпространители на багрите, ритмите и неповторимата красота на песните, танците, обичаите и костюмите от Средногорието. В състава се изявяват талантливи местни изпълнители със специфичния стил "гърлено" пеене, характерно единствено за този край.

Ето и правилата на организаторите за достъпа и престоя на територията на събора:

Правилник за облекло по време на провеждането на събор „Хайдут Генчо“

- На територията на събора ще бъдат допускани посетители без народна носия или стилизирано фолклорно облекло.
- Задължителното облекло за самодейни групи,участващи във фолклорната програма, е народна или стилизирана носия.

Правилник за ценоразпис 

- Вход за събора: 10 лв. за трите дена;
- Вход за неделя: 5лв.;
- Деца до 14 години влизат безплатно, както и хора с увреждания;
- Жители на град Хисаря са освободени от вход;
- Участници във фолклорната програма –без вход;
- Входът не включва консумация на храни,напитки и облекло;

Занаятчии се допускат на територията на събора без такса,с предварителна заявка към организаторите.

Задължения на желаещите да участват във възстановката по време на Събор „Хайдут Генчо“

Задължително е участниците да са с хайдушки, аскерски или башибозушки дрехи. За жените – народна носия. За всички участници едно хранене се поема от организаторите. Начален час за инструкции и репетиция на желаещите – 22 юни от 18:00 часа на Хайдушки кът. Начало на възстановката – 19.30ч.

Настаняване и храна

В рамките на събора ще има обособени места за хранене. 
За избор за настаняване в района на събора има множество хотели и къщи за гости, в които посетителите могат да отседнат. Цените в тях варират около 15-40 лв. на човек на вечер. Организаторите нямат договорени отношения за настаняване с никой от тях и при желание посетителите сами се грижат за резервацията на местата.

На поляните на събора ще има обособен безплатен палатков лагер, за всички желаещи да нощуват по този начин. Лагерът се намира в близост до течаща вода. А на територията на събора ще има химически тоалетни.

Ето и пълната програма:

Източник: Български събор "Хайдут Генчо"

 

Новини

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина