Рибари предупреждават за предстояща екокатастрофа в язовир Пясъчник

Автор: Plovdiv Now 3971
Рибари предупреждават за предстояща екокатастрофа в язовир Пясъчник

От Риболовно сдружение "Олимпик 2002" алармират за сериозен екологичен проблем в язовир Пясъчник. Според членовете на сдружението поради неправомерно и нерационално използване на водните ресурси през годините, лошо планиране и управление при разчетите за отпускане на води за напояване, непрекъснатото увеличаване на площите за напояване, дългогодишният труд на риболовци, доброволци, риболовни сдружения и инспектори от ИАРА-Пловдив по опазването на рибния ресурс да бъде унищожен и заличен напълно. 

За съжаление заради сушата и липсата на сняг, тази година голяма част от язовирите са далеч от обичайните си обеми и водата не стига за напояване на земеделските площи в районите. Институциите и арендаторите, които имат ангажимент към водоподаването са изправени пред дилемата между спасяването на земеделските производители и рибата, която живее в язовирите. "Положението е изключително тежко, ще бъдем изправяни пред все по-трудни избори" коментират собственици на язовири. 

Предвид мрачните прогнози на синоптиците, е необходима държавна стратегия за управление на водите, която да вземе предвид всички рискове и да действа в периоди на криза. 

Ето и писмото на Риболовно сдружение "Олимпик 2002": 

 

Уважаеми Дами и Господа,

С настоящото писмо ви уведомяваме за следния екологичен проблем, който се случва в момента и се надяваме да го отразите обективно, за да може да не остане "замитан под килима" още дълги години и чрез вас да постигнем масово информиране на обществеността на местно и национално ниво, като заедно да успеем да стигнем до решение на екологичния проблем и водната криза на язовир Пясъчник.

Докато България гори и стотици хиляди хектари биват унищожавани от бушуващите пожари, се случва и нещо друго - десетки реки и язовири биват неправомерно пресушавани, а екосистемтие в тях - убивани. Суша е и на всяка една стопанска дейност или човек му трябва вода. Вода, обаче, е нужна и на българската природа за да живее и да пребъде за идните поколения българи - всичко това е описано в Закон за водите. В момента се нанасят значителни екологични щети, дори в Натура 2000 зони, които ще са трудно възстановими. Тепърва ще се случват екологични катастрофи, подобни на тази, за която ви информираме - в област Пловдив за последната седмица са пресушени реките Стряма и Мечка, забележете в долните им течения, където обикновено реките са най-големи и най-пълноводни.

Такъв е случаят и с любимият, не само на пловдивчани, язовир Пясъчник  - място, което мнозина любители риболовци и туристи обожават да посещават за риболов и къмпинг със семейството си. Уви, обаче, поради неправомерно и нерационално използване на водните ресурси през годините, лошо планиране и управление при разчетите за отпуснаке на води за напояване, непрекъснатото увеличаване на площите за напояване и техното необезпечаване с води за напояване, както и нежелание на отговорните институции да си свършат работата години наред, предстои дългогодишен труд на риболовци, доброволци, риболовни сдружения и инспектори от ИАРА-Пловдив по опазването на рибния ресурс да бъде унищожен и заличен напълно. В язовир Пясъчник са инвестирани стотици хиляди левове под формата на зарибителни мероприятия, инвестиции в опазването на рибния ресурс, за да има какво да ловим, плащаме риболовни билети на държавата, а насреща получаваме умрели риби, негодни за улов - справедливо ли е всичко това?

На риск е изложен също и следващия поливен сезон на земеделците с води от язовир Пясъчник, защото водните му ресурси не достигат за всички поливни площи и обществени интереси, като са пред изтощаване. В момента, на язовир Пясъчник, ежедневно умират и се разлагат труповете на стотици килограми риби от различни видове и с различни размери (някои дори трофейни), защото водите в него достигнаха критичен обем за този период от годината, а качеството им, физикохимичните показатели и условията за живот на екосистемите, се влошават с всеки ден, поради намаляващия обем, които отива за напояване - главно на оризища. Всичко това води до невиждан бум на паразити, които допълнително убиват рибите и ги разболяват.

Колко хиляди декара обаче са поливните площи, с колко нарастват те всяка година и защо се продава вода на земеделците, при положение, че чисто физически няма такъв наличен воден ресурс, е отделен въпрос, на който се надяваме да достигнете отговорите и да попитате отговорните лица. 

Време е за малко факти. Към 01.07.2024 язовир Пясъчник има измерен полезен обем от 18,512 млн.куб.м. същевременно позволеното водовземане от водоема е 9,5 млн.куб.м., или над половината от общия полезен обем - всичко това е записано на сайта на МОСВ в публикувания и утвърден месечен график на министъра на ОСВ за водите на комплексните и значими язовири, за юли месец! Това число не би било проблем ако язовира се захранваше обилно от постоянно течащи речни води или валежи, но установения средноденонощен приток от около месец е 0 куб.м. в секунда, правейки пресушаването на язовира въпрос на време. Води за напояване през август, септември и може би началото на октомври няма да има. Язовирът ще е достигнал кота мъртъв обем и всичко живо в него ще бъде заличено, ако не се спре подаването на вода от него и не се отпуснат води от алтернативни източници и трасета.
Съгласно Ежедневен бюлетин за състоянието на водите за 19 юли 2024 г.Към 19.07.2024г. на МОСВ, полезния обем се оценява на 14,005 млн.куб.м., без да има някаква промяна в графика за водовземане обявен на сайта на МОСВ. За 22.07 този обем ще е около или под 13 млн. кубика.

Изпратени са десетки сигнали до всички компетентни институции на местно и национално ниво, до околните на язовир Пясъчник общини, но официален отговор и решения от тях за случващото се няма. Напрвени са проверки по сигналите ни, но очудващо отговори по официален ред пак няма. Обикновено, когато има сериозен проблем - тогава всички мълчат! След подадени десетки сигнали и до днес все още няма официален отговор от институциите и структурите на МОСВ, МЗХ и областния управител на Пловдив, защо рибата в язовир Пясъчник умира и какви краткосрочни и дългосрочни мерки ще се предприемат, за съхранението и опазването на водния и рибния ресурс... По отношение опазването на рибния ресурс, можете да зададете своите въпроси към изпълнителния директор на Изпълнителна Агенция по Рибарство и Аквакултури, както и към местното звено в Пловдив. Попитайте ги дали имат констативни протоколи, съгласно ЗРА и приложимите Наредби, както и да ви ги представят, в които да са описани по вид, килограми и размери умрелите риби, защото ако нямат такива протоколи - значи няма умряла риба, няма проблем, а това не е така. Какви мерки са предприели и как ще процедират в следващите месеци, защото в малко вода риба се лови най-лесно и е най-лесна плячка за бракониерите на риба, които в този район не са никак малко - съществуват организирани престъпни групи, които само с това се занимават и продават рибата в магазинната мрежа, като собствениците на магазини лесно си изваждат неверни и нелегални документи за произход и качество.


Какви са концентрациите на физикохимичните показатели и годна ли е водата изобщо за напояване, съгласно нормите в националното законодателство - "НАРЕДБА № 18 от 27 май 2009 г. за качеството на водите за напояване на земеделските култури" и "НАРЕДБА за стандарти за качество на околната среда за приоритетни вещества и някои други замърсители"? Крият ли нещо обезпокоително местните власти или всичко е.... наред и в рамките на допустимото? Обещания за акумулирането на водни обеми в язовир Пясъчник имаше още в началото на 2021 година от тогвашния министър на ОСВ Емил Димитров - Ревизоро, но нищо не се случи.

Десетки хектари горят, а язовирите и реките ни вече се пресушават тихомълком. Губещите сме всички ние - земеделци, риболовци, планинари, къмпингари... цялото българско общество. Времето за протести настъпва! Ние искаме да има вода за всички и обществените интереси да бъдат защитени и гарантирани от институциите в България. Недопустимо е в 21-ви век да има подобни екологични и водни кризи!

С уважение: Георги Георгиев

/председател на РСНЦ "Олимпик 2002"/

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина