Писателят Георги Господинов сподели емоциите си от гостуване в Старо Железаре

Автор: Plovdiv Now 9196
Писателят Георги Господинов сподели емоциите си от гостуване в Старо Железаре

Георги Господинов сподели емоциите си от любопитна разходка до хисарското село Старо Железаре. Там писателят, чиято книга „Времеубежище” влезе в класацията на списание The New Yorker за най-добрите книги за 2022 г., откри и своето изображение в близост до полската Нобелова лауреатка Олга Токарчук.

„Един следобед сред изписаните дувари, да ги наречем дуварописи, в село Старо Железаре, прекрасна работа на Катаржина и Венци Пирянкови и техните полски студенти. Смешение чудно между местните старци, които си хортуват с кралицата майка, Меркел и Ленард Коен, Лагерфелд и местните шивачки, Мерилин Монро и прасе, Тарантино, Бийтълс и герои от приказки, изтипосани там. И с Олга Токарчук се намерихме. Най-хубавото е как един цял сокак се откриваше с табела МоМА и по стобори и кирпичи, насред бурените, в прекрасно изпълнение могат да се видят шедьоври от световното изкуство. Старците от селото няма как да идат до МоМА, затова докарахме МоМА в селото, каза Катаржина”, сподели писателят.

Господинов е изобразен в черно и бяло, а творчеството му е отбелязано с откъс от пролога на романа "Физика на тъгата": "Помня се роден като шипков храст, яребица, Гинко Билоба, охлюв, облак през юни (споменът е кратък), лилав есенен минзухар край Халензее, подранила череша, скована от късен априлски сняг, като сняг, сковал подлъгано черешово дърво... Аз сме".

Както сме ви разказвали, от години Старо Железаре е домакин на атрактивен фестивал, организиран от Венци и Катаржина Пирянкови. В него се включват техни студенти от Полша, които рисуват по дуварите на селските къщи и превърнаха селото в една от туристическите атракции в близост до Пловдив.


 Фотографии: Георги Господинов

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина