Областният управител: Трябва да покажем на света тракийското светилище край Старосел

Автор: Plovdiv Now 11904
Областният управител: Трябва да покажем на света тракийското светилище край Старосел

"В Пловдивска област имаме огромно богатство  в културно-исторически план и трябва не само да го съхраняваме, а и да го развиваме", каза областният управител Дани Каназирева по повод Тракийския култов храм край село Старосел и проведените разговори с кмета на община Хисаря Пенка Ганева. Те обсъдиха възможностите за по-доброто  представяне на тракийската гробница като туристическа дестинация и археологическа забележителност.

„Една от първите стъпки ще е да започнем да работим за по-доброто покритите на храма в Четиньова могила и на  храма при могила Хоризонт, както и за необходимото им допълнително укрепване. Община Хисаря има готовност да финансира голяма част от дейностите, които трябва да се свършат на място, но преди това трябва да се уреди въпросът с управлението на собствеността, коментира Каназирева.

Тя посочи, че за целта Общинският съвет на Хисаря, чрез Областна администрация, трябва да поиска управлението върху собствеността на  имота, което се случва с решение на Министерски съвет. В момента тече процедура по актуване на имота в областна администрация.

„Докато чакаме това да се случи, няма пречки да се изготви задание, след  това да се възложи изготвянето на проект и да се търси вече и финансиране по европейски програми, посочи Каназирева. Тя допълни, че е провела разговор с директора на Археологическия музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов, който е обещал експертна подкрепа.

Следващата седмица ще бъде организирана  среща в Областта, за да се обсъдят вариантите  как още по-атрактивно да бъде представен археологическият обект .

Областният управител подчерта, че относно Тракийският култов храм, ще се  поддържа тясна връзка с Министерство  на туризма - както лично с министър Марияна Николова, така и със ресорния зам.-министъра Ирена Георгиева, за да се реализират  по-бързо проектите.

Всички идеи и намерения ще бъдат съгласувани и обсъдени и с Министерство на културата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина