Нощта на музеите в Археологическия музей в Хисаря се превърна във вълнуващо кулинарно преживяване.
След мултимедийната презентация на "Храната и храненето в древен Рим", в двора на музея "оживяха" сцени от живота на античния Диоклецианополис. "Пирът" за богатите граждани, посрещащи управителя на провинция Тракия Каварий Фронтон беше изигран от учениците от паралелката "Екскурзоводи и аниматори" от СУ "Христо Смирненски" в Хисаря.
Вкусните ястия пък бяха приготвени от техните съученици от паралелката по "Готварство" - кюфтенца и солен кейк по рецепти на известния римски кулинар Апиций. Гостите опитаха и от храната за обикновените граждани от "Сергията за улична храна" - прости и здравословни супи, ордьоври и риба. Пиха и от специалното бяло вино, подправено с шафран.
Посетители прииждаха до късно през нощта, за да разгледат музея и оставаха приятно изненадани от дегустацията на антични храни и местни вина.