Нидал Алгафари представя четирите си романа в Хисаря

Автор: Plovdiv Now 5627
Нидал Алгафари представя четирите си романа в Хисаря

Писателят Нидал Алгафари ще гостува днес от 17.15 ч. в НЧ "Иван Вазов-1904" в Хисаря, за да представи 4 свои книги – „Боже, защо Господ лъже?”, „Аллах, милост нямаш ли?”, „Любиш ли, ти Бог си” и „Орисани да избираме”. Книгите са художествени романи, не са теологични. 

Разказват основно за българските обичаи и традиции. През живота на героите разбираме за калушарството, нестинарството, Еньов ден, Спасов ден и още много български празници и обичаи. Героите в романите на Нидал Алгафари - попове, монаси, дервиши, богомили, даалии, казалбаши, нестинари – оживяват пред нас благодарение на писателския му талант. Четейки тези книги, онова отминало време ни завладява с красотата и разнообразието на българските народни обичаи. 

Природните описания и любовните истории са в типичния за автора стил. Има мистика, има самодиви.

Писателят категорично се обябява срещу насилието под каквато и да е форма, застава на страната на толерантността.
Напомня ни за места и личности, които разкриват силата на българския дух – Рилския, Бачковския, Преображенския и Троянски манастири, мостовете на Кольо Фичето.

Роденият от смесен брак на българка и сириец режисьор признава, че е 150% българин. И за написването на книгите го провокирали уроците на дъщеря му. „Когато започнахме да търсим материали за историята и исторически личности се убедих, че за някои от тях информацията е твърде малко”, разказва Алгафари. Той е убеден, че има имена от българската история, които заслужават много повече от няколкото реда в учебниците.

Чрез книгите си Алгафари се опитва и да опише реалния образ на чорбаджията, на богатия човек от онова време. Чорбаджиите са наричани изедници, но благодарение на тях са строени църкви, манастири, училища. Авторът ни пренася в един различен свят, едновременно близък и далечен, познат и непознат. Следваме героите и техните истории и се замисляме за традициите, историята, любовта и помним основното му послание - "Да се опитаме да бъдем по-добри!"

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина