Незаконно сметище на метри от водоема, захранващ Хисаря

Автор: Plovdiv Now 5035
Незаконно сметище на метри от водоема, захранващ Хисаря

Незаконно сметище за строителни отпадъци се появи на по-малко от 10 метра от водоема, който захранва Хисаря. Боклуците се стоварват от близо 3 месеца в най-високия хълм на курортния град, който през 2015 година спечели отличието "Най-зеленият град на България".

Преди близо два месеца Мато Джумерков качва в социалните мрежи снимка с камарите строителни отпадъци.

"Проблемът тук е, че това е най-главната гледка в Хисаря, от целия град се вижда, от Веригово, от Хисаря, Момина баня - всичко е като на длан", обясни Джумерков пред БНТ. 

Хората от близките къщи разказват, че камиони идват през деня и стоварват товара си на хълма.

"Отпадъците са страшни, сметището е навсякъде. Ако аз ида да изхвърля – ще дойдат да ме глобят, ама тях няма кой", казва Кръстьо Вилов от Хисаря.

Сметището се намира се намира само на няколко крачки от санитарно-охранителната зона на водоема, който захранва цяла Хисаря.

От общината съобщиха, че след снимките в социалните мрежи са сезирали полицията. Оказало се, че камионите са на компания, свързана със строежа на голям хотел в града. Проверява се дали инвеститорът има задължителен договор с фирма, която да извозва строителните отпадъци.

"Ако фирмата, която строи хотела, няма договор с фирма и перманентно изкарва отпадъците някъде, тогава актът ще бъде сложен на фирмата, ако тя има договор, ще сложим акта на фирмата, с която е сключен договор", каза кметът на Хисаря Пенка Ганева.

Собственикът на терена с боклуците също може да бъде глобен, уточни кметът. Преди време специализираното строително сметище в Карлово затвори и сега се налага отпадъците да се карат чак до Пловдив, което значително оскъпява процеса. Регионалната инспекция по околна среда също започна проверка на случая.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина