Наместник на пловдивско село продължава да кметува и от ареста – ще подаде ли оставка?

Автор: TrafficNews 1862
Наместник на пловдивско село продължава да кметува и от ареста – ще подаде ли оставка?

Кметският наместник на хисарското село Мало Крушево – Цвятко Истилянов продължава да изпълнява функциите си, макар и от ареста. Той все още е на поста, въпреки наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Припомняме, че Истилянов бе арестуван заедно със сина си и техен приятел за побой и сплашване с убийство. Посегателството стана в края на септември. 28-годишният Петър, Цвятко и Валентин бяха арестувани за закана за убийство, отправена към 39-годишен пловдивчанин. Петър бил изключително ревнив и системно оказвал психически тормоз върху жена си. Забранявал й да излиза, да ходи на места, където евентуално може да срещне други мъже. Нещата ескалирали, когато видял в телефона й чат с техен семеен приятел - Стилян. Той се нахвърлил върху нея, издърпал я за косата, стиснал я за шията и я ритнал в крака. След това излязъл от къщи, сипейки закани и заплахи за убийство. Няколко часа по-късно жената получила видеоклипове, на които се виждало как Петър и негов приятел Валентин бият Стилян. На кадрите се различавал и кметският наместник – Цвятко. Той налагал 39-годишният с дървен прът, заплашвал го с убийство, а след това насъскал овчарките срещу падналия на земята мъж.

Уплашената жена опитала да се свърже с Стилян няколко пъти, но нямало връзка с телефона му. Разтревожена, жената отишла в Пето районно и съобщила за побоя. 

Ревнивецът, пребил пловдивчанин заради чат с жената му, набил половинката си ден по-раноПетър, баща му и техният приятел остават в ареста

10 дни след посегателството и тримата мъже получиха мерки за неотклонение „задържане под стража".

В момента Цвятко Истилянов се намира в следствения арест с повдигнато обвинение. Въпреки това той все още заема длъжност „кметски наместник на село Мало Крушево”. По време на едно от заседанията в пловдивския съд, Истилянов многократно помоли за по-лека мярка, а една от причините бе: „ за да мога спокойно да си подам оставката, заради това грозно петно върху мен”. В крайна сметка магистратите порязаха мераците му за излизане на свобода.

Кметският наместник от пловдивско иска да излезе от ареста , за да хвърли оставкаАрестуваните за побой и закани за убийство остават окончателно в ареста

Що се отнася за желанието да хвърли оставка, то „топката” е в ръцете на самия Истилянов. Защо?

Наш репортер се свърза с администрацията на Община Хисар. Именно кметът на общината е фигурата, която назначава кметските наместници. Оттам съобщиха, че докато Истилянов е в ареста, не може да бъде дисциплинарно уволнен. Причината – кметският наместник няма влязла в сила присъда. Освен това, за да се прекратят трудовоправните отношения, Истилянов трябва да бъде изслушан от дисциплинарна комисия. Последното няма как да се случи, тъй като по-горе упоменахме с каква мярка за неотклонение е Цвятко Истилянов.

„Ръководството на общината стриктно спазва принципите на правовата държава. Очакваме обективно разследване от компетентните органи. Всяка форма на насилие е неприемлива и противоречи на ценностите, които ние защитаваме – зачитане на закона, уважение към човешкото достойнство."

"Същевременно Община Хисаря е длъжна да спазва разпоредбите на Кодекса на труда. Според разпоредбата на чл. 330, ал.1 не се предвижда за периода на „задържане в ареста” възможност за прекратяване на трудовия договор. Това може да се случи или при подаване на оставка от лицето, или при влязла в сила осъдителна присъда и задържане на работника или служителя, за да бъде ефективно изпълнена присъдата. Работодателят няма право да прекратява трудовия договор на работника или служителя, докато тече досъдебното производство и му е наложена мярка за неотклонение „домашен арест“ или „задържане под стража“.

Ако приемем хипотезата, че са налице условията за „дисциплинарно производство“, то и тук община Хисаря, в качеството й на работодател е длъжен преди налагане на дисциплинарното наказание да изслуша работника, или да приеме писмените му обяснения. Това с оглед на задържането му под стража е невъзможно, тъй като достъп до него имат единствено адвокатът и роднините му. Още повече, че с оглед на липсата на присъда, такова производство е възможно да се окаже излишно”, се казва в официалното становище на Община Хисаря до TrafficNews.bg, като добавиха, че очакват Истилянов в най-скоро време да подаде оставката си.

Възможно ли е това от следствения арест? Медията ни се допита до юристи и нотариуси, които категорично заявиха, че действително инициативата е в ръцете на кметския наместник. Ако сам пожелае да се откаже от длъжността, той може да депозира молба, чрез своя адвокат, до разследващите и наблюдаващия прокурор, с която да поиска посещение на нотариус в ареста. В тази молба трябва да бъде упоменато и самата причина.

След уважение на молбата на задържания, в следствения арест кметският наместник ще бъде посетен от нотариус. В присъствието на упълномощения адвокат, се вписва се изготвят необходимите документи – молба за прекратяване на трудовоправните отношения. В случая за освобождаване на длъжността кметски наместник.

Молбата, от своя стана, се представя на компетентните органи – Община Хисаря и Избирателната комисия.

Проверка на медията ни до Районна прокуратура – Пловдив показва, че молба до наблюдаващия прокурор не е постъпвала.

Опитахме се да се свържем със защитника на Цвятко Истилянов – адвокат Николай Карпаров, но последният отказа да коментира както криминалния случай, така и желанието за подаване на оставка.

Каква ще е съдбата с управлението на Мало Крушево и ще подаде ли оставка Истилянов, предстои да разберем. 

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина