Музеум Лумина освети Археологическия музей в Хисаря в атрактивна нова визия

Автор: Plovdiv Now 6384
Музеум Лумина освети Археологическия музей в Хисаря в атрактивна нова визия

В Археологическия музей в Хисаря се състоя официалното представяне и откриване на обновените зали „Диоклециан“, „Константин Велики“ и лапидариума „Дионис“ по проекта MUSEUM LUMINA.

Министърът на туризма Илин Димитров пожела успех на Археологическия музей в Хисаря.
Кметът на Община Хисаря инж. Пенка Ганева тържествено преряза лентата на двете зали от археологическата експозиция на музея, които са с напълно преобразен интериор.

Инж. Ганева благодари на директора и екипа на Археологически музей – Хисаря за поредния успешно реализиран проект.

На събитието присъстваха кметът и заместник-кметът на община Хисаря - инж. Пенка Ганева и Милена Балямска, председателят на Общински съвет Хисаря инж. Найден Павлов, общински съветници, представители на културни и образователни институции, музейни специалисти от цялата страна, представители на местния туристически и бранш, както и много други приятели на музея.

Проектът Museum Lumina е осъществен с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Общата сума е 24 000 лева, от които 18 000 лева са финансиране от Министерството, а 6 000 лева са инвестиции от музея.

Новото осветление и дизайн на залите са подчинени на концепцията на артефактите, разположение в тях. Меката светлосиня светлина в зала „Диоклециан“ символизира минералната вода, която е и причината за възникването на града край топлите минерални извори, на който император Диоклетиан е дал името си.

Светещ образ на император Константин Велики ни посреща в залата с негово име. Той въвежда християнство като официална религия в Римската империя през първите десетилетия на IV век. А Диоклецианополис се превръща във важен християнски център – седалище на епископ. Тук и до днес се виждат останките на 10 раннохристиянски базилики от IV-VI век.

В покритата част на лапидариума ни очаква бог Дионис. На виното, плодородието и веселието е било отреждано важно място в живота в древността. Затова музейните специалисти са решили неговият лик да грее на стената и да ни посреща с чаша вино в ръка – символ на живота и любовта.

“С реализирането на Museum Lumina, музеят ще бъде още по-атрактивно място за посетителите, а с него и градът – по-привлекателен за туристите.” – подчерта кметът на Хисаря.



 
 
 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина