Мими Иванова - голямата естрадна певица, родена в Хисаря, празнува рожден ден

Автор: Plovdiv Now 15884
Мими Иванова - голямата естрадна певица, родена в Хисаря, празнува рожден ден
Една от най-популярните певици на българската естрадна музика Мими Иванова е родена на 28 декември в град Хисаря.
Завършва Музикалното училище в Пловдив и Естрадния отдел на Българската държавна консерватория в класа на Ирина Чмхова. За кратко време е в една от първите формации на триото "Обектив". Популярност в началото на 70-те й носят песните на Митко Щерев - "Радост моя", "Сбогуване" и "Майчице свята". През 1970 е една от трите изпълнителки на "Яворова пролет" (заедно с Паша Христова и Мария Нейкова), която получава Първа награда на първото издание на радиоконкурса "Пролет". По-късно става солистка на групите "Стакато" и "Старт". Хитови песни от нейния репертоар стават също: "Слънцето е в моите коси" и "Петнадесет лалета". През 80-те прави много концерти с група "Старт" и изпълнява редица шлагери (по музика на Развигор Попов и текст на Богомил Гудев): "Вече свърши хубавото време", "Зелената стара чешма", "Хей, момче" и други. Всички нейни плочи до 1989 година са издадени от "Балкантон".
Нейният дует с Борис Гуджунов - "Хора и улици" от филма "Момчето си отива" - е една от най-красивите песни на родната естрада.
Изпълнителка е свързала по-голямата част от кариерата си със своя съпруг - композитора Развигор Попов, който е и автор на значителна част от най-успешните ѝ песни. Композиторите, които също пишат за нея, са още: Митко Щерев, Тончо Русев, Зорница Попова, Борис Карадимчев, Атанас Косев, Найден Андреев, Мария Ганева, Димитър Пенев и други.
От 2012 година Мими Иванова оценява млади певчески таланти като жури в Национален конкурс с международно участие "Петнадесет лалета", който се провежда ежегодно в родния й град Хисаря. Конкурсът, организиран от Сдружение "Петнадесет лалета" и Община Хисаря-Municipality of Hisarya, има за цел да даде поле за изява на талантливи деца, които да общуват на универсалния език на музиката, кръстен е на едноименната песен на Мими Иванова.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина