Любопитна снимка от 1959 - ражда се съвременният градски форум в Хисаря

Автор: Plovdiv Now 21836
Любопитна снимка от 1959 - ражда се съвременният градски форум в Хисаря
Любопитна снимка от 1959 година, от музейните архиви, показа Туристическият център в Хисаря. Тя е запечатала изграждането на съвременния градски форум в града - колонадата със скелето за художниците, основите на новия фонтан и главната улица.
 
Водопийният павилион „Момина сълза“ или както хисарчани го наричат само „Колонадата“ е завършен през 1960 година и е по проект на пловдивското семейство архитекти Петкови. В него е залегнала идеята за римските форуми с дълги елегантни колонади и ефирни декоративни елементи.
 
И докато арх. Георги Петков работи по изчистените пропорции на проекта, то арх. Теодора Фъсова-Петкова влага своята женска чувственост в цветовите решения. С избора на белия цвят за колоните и нежнорозовия мрамор за чешмата, тя е съумяла да подчертае съвършенството му и да пресъздаде усещането за Храм на боговете.
 
Затова и върху свода на павилиона, с художествената техника сграфито, са изобразени осемте антични божества на здравето: Асклепий, Панацея, Язо, Телесфор, Хигия, Епионе, Мохайос и Подалериос.
 
А върху свода на самата колонадата са нарисувани със същата техника основните кристали на минералната вода. Всички тези рисунки са дело на друго семейство - художниците Никола и Невена Тузсузови.
 
30 години по-късно един японски учен, разглеждайки кристалите на водата в различни състояния, откри че, колкото по-красиви са снежинките, толкова по-чиста и заредена с положителна енергия е водата.
 
Източник: Туристически център в Хисаря
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина