Иван Вазов лично дал съгласие читалището в Хисаря да носи неговото име

Автор: Plovdiv Now 14299
Иван Вазов лично дал съгласие читалището в Хисаря да носи неговото име

С голям концерт бе отбелязана 115-годишнината от създаването на читалище "Иван Вазов - 1904" в Хисаря.  Тържеството препълни сцената на читалището, а входът беше свободен. За доброто настроение се погрижиха малките музиканти от детската школа по пиано, акордеон и китара, градските мажоретки и танцови състави, както и фолклорен клуб "Хисарски ритми", който тази година празнува десетия си рожден ден.

На 14 ноември 1904 г. учителят Никола Младенов, заедно с няколко местни интелектуалци ентусиасти слагат началото на читалищното дело в Хисаря. Иван Вазов много пъти гостувал в Хисаря. Тук е написал едни от най-хубавите си стихотворения, романа “Нова земя” и много пътеписи. Той обичал курорта с топлите извори и древната крепост, но и хисарчани го обичали. В знак на признателност решили да нарекат читалището си на негово име, като любопитното е, че самият той лично дава съгласието си за това. Читалищното настоятелство поддържало постоянна връзка с поета, който на няколко пъти изпращал като дар на библиотеката свои книги с автограф и книги от други автори. От онова време е запазен един оригинален метален печат с образа на Иван Вазов.

През 1934 г. започва строеж на читалищна сграда на място, което е  негова собственост. Градежът се извършва със средства, както на общината, така и със събрани от читалището. Парите обаче не достигат. Държавата не подпомагала тогава достатъчно строителството и затова била построена само административната  част на сградата.

До 1984 г. читалището се помества в стара сграда, която се оказва недостатъчна за дейностите му и за непрекъснато увеличаващия се библиотечен фонд. В отговор на тези нужди през 1984 г. читалището се премества в нова, модерна, просторна и многофункционална сграда със съвременна архитектура, в която и до днес  развива и популяризира своята дейност. Тя е с площ 3 200 кв. м. със сутерен и помещения на различни нива,  като 1/3 от нея се пада на библиотеката. Разполага с голям салон с 520 места, с пълно сценично оборудване, въртяща се сцена и оркестрина, малка заседателна зала със 150 места. Има просторни фоайета, кръжочни, репетиционни и гримьорни зали. А според посетителите във всички тях и до днес сякаш се усеща духът на Иван Вазов.

Снимки: Информационен център - Хисаря

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина