“Хисаря се грижи за поколенията“ - общинска гора ще възпитава децата на грижа и отговорност

Автор: Plovdiv Now 7828
“Хисаря се грижи за поколенията“ - общинска гора ще възпитава децата на грижа и отговорност

Общинския съвет в Хисаря гласува да се създаде проект под мотото „Хисаря се грижи за поколенията“.

Реализирането му ще допринесе за доброто възпитание на нашите деца, които ще имат свои зелени кътове за отдих, игра, спорт, грижа и отговорност. Това съобщи за ПБ Новинар председателят на местния парламент инж. Найден Павлов.

Основната цел е създаване на нов масив ОБЩИНСКА ГОРА, която ще се простира на 100 декара площ.

Предпоставките за това: В национален план изключително наболял е проблемът с неспирното изсичане на гори и системно нарушаване на екологичното равновесие. Подобен проблем „чука на вратата“ на община Хисаря. Преди няколко години Хисаря бе удостоен с приза – „Най-зелен град на България“, което е закономерно, но наше задължение, на всички граждани, е да бъдем активни, усърдни и насърчаващи екологосъобразното развитие.

Новата зелена придобивка ще бъде обособена в местността „Струпана чешма“, която се намира в непосредствена близост до града на изхода за Карлово.

Направени са консултации с лесовъди и еколог, според които е най-добре новата общинска гора да бъде залесена с черна или бяла топола, летен дъб, бряст, черна или бяла елша, полски ясен.

Акцията ще бъде изцяло доброволческа, като от местната власт ще осигури посадъчен материал чрез събиране на дарения, а засаждането на фиданките ще бъде осъществено от служители, ученици от Хисаря и други доброволци.

За новонасадените дървета – неколкократно поливане годишно на фиданките, ще се грижат граждани, местният бизнес, ОП „ЧОСР“.

Подкрепа за реализирането на този проект безусловно са дали Ирина Колева – директор ОУ „Васил Левски“, Асен Сурчев – директор СУ „Христо Смирненски“, Иван Чавов – директор на ОУ„Климент Охридски“, много общински служители, управителите на различни местни фирми, жители на града.

"От ОбС сме горди, че взехме решение да предадем на децата си много важен урок – да бъдат създатели. Така ще възпитаваме подрастващите в любов и грижа към природата, ще изградим общност и задружност у малки и големи, ще сплотим колективите на Общинската администрация и местния бизнес, ще дадем добрия пример, коментира Павлов.

В последствие ще бъдат залесени и други населени места в общината, а местната власт ще ангажира инвеститори при издадено разрешение за строеж да засадят поне едно дърво.

Инициаторите на проекта имат и друга чудесна идея. В близост до общинската гора да бъде изградена малка овощна градина с плодни дръвчета – череша, праскова и кайсия. Ще има няколко беседки за отдих и класна стая на открито. Най-малките ученици пък ще имат отговорната задача да залесяват с храсти и цветя терена.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина