Фолклорна група от Карловско показва автентични танци на събора “Хайдут Генчо“ край Хисаря

Автор: Plovdiv Now 9173
Фолклорна група от Карловско показва автентични танци на събора “Хайдут Генчо“ край Хисаря

Организаторите на "Български събор - Хайдут Генчо", който ще се проведе от 21 до 23 юни в квартал "Момина баня", местността „Дюлите“ край Хисаря, в инициативата "Пъстро хоро" ще дадат възможност на всички ентусиасти да разучават заедно автентични хора от различните региони на България.

Българските народни танци и ритми ще стигнат до хората благодарение на групата за изворен фолклор при читалище "Св.св.Кирил и Методий -1914г" в град Баня, община Карлово, вписани в представителната листа на ЮНЕСКО като културен феномен „Живи човешки съкровища - България“.

Те са истински пазители и разпространители на багрите, ритмите и неповторимата красота на песните, танците, обичаите и костюмите от Средногорието. В състава се изявяват талантливи местни изпълнители със специфичния стил "гърлено" пеене, характерно единствено за този край.

Изключително ценно е това, че песните на град Баня се изпълняват на хоро, а днес хората на песен се наблюдават в много малко региони на България.

Такова е хорото "Баненски Лазар", което се играе от Лазаровден до Гергьовден и не се среща никъде другаде. Групата е носител на много отличия – златен медал от Националните събори на Българското народно творчество в град Копривщица и Рожен. Носител на Званието "Представителен ансамбъл" от ІІ Преглед на ЦИОФФ за България.

Източник и снимка: "Български събор - Хайдут Генчо"

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина