Един пазарен ден през 295 година в древния Диоклецианополис, днес Хисаря

Автор: Plovdiv Now 18677
Един пазарен ден през 295 година в древния Диоклецианополис, днес Хисаря
Как е минавал един пазарен ден през 295 година в древния Диоклецианополис, днес красивия град Хисаря. За това разказват увлекателно от Туристическия информационен център.
 
Приятна пролетна утрин. Калдаръмените улички се огласят само от каруците на търговците, които зареждат стока за пазара в Диоклецианополис. На сергиите трескаво се редят новите стоки – свежи марули, прясна риба, месо, живи птици, мед, вино. Пилетата вървят по 60 денарии за две бройки, патиците по 40 за две, а един угоен фазан, като деликатесен продукт, струва цели 250 денарии! Марулите вървят по 4 - за 10 бр. второ качество и за 5 броя от първокачествените. От месата най-скъпо е еленското – 12 денарии, а свинският черен дроб – цели 16.
 
Робите разтоварват глинени амфори със зехтин от Егея. В края на уличката на дълги маси се диплят току-що пристигнали копринени и златоткани платове от далечните източни провинции. Всичко има на този пазар! Важните гости, които са в императорския град за почивка и лечение, имат нужда да се поглезят с хубава храна и луксозни стоки.
 
Край търговските сгради важно се мъдрят и огромни питоси със зърно и сушена бакла. Изработени от глина и изпичани на части, те са термо и хидроизолиращи, като запазват хранителните продукти сухи за дълго време. В годините, когато е имало уважение към археологическите артефакти и никой не е посягал на тях, питосите са красили парковете на Хисаря.
 
Сега част от тези оригинални съдове са съхранени в Археологическия музей, където посетителите могат да ги разгледат и да научат повече за изключително трудоемкото им изработване.
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина