Джумали прогониха злото в Хисаря

Автор: Plovdiv Now 11552
Джумали прогониха злото в Хисаря

Типичните за хисарския квартал Момина баня джумали се събраха снощи, за да прогонят с обредни песни и танци злите сили и да приветстват пролетта. Едната група се състоеше от самодейците от сдружение „Наследство Хисаря“, които са и организатори на събитието, в другата се включиха местните джумали от квартала. След като играха около огъня и, те демонстрираха народни обичаи, типични за този празник. В конкурса за най-автентична маска се включиха много самодейци. Сдружение „Наследство Хисаря“ награди победителите от 1-во, 2-ро и 3-то място с парични награди и раздаде на всички деца-участници поощрителни награди. Най-малкият самодеец е момченце на 5 г. от курортния град.

Десетки местни хора и гости на града аплодираха гиздавите кукери, чиито маски греят с огледала, слънца, с много панделки и цветя. Джумалите в Момина баня са самобитни. Те съществуват още от езически времена. Коренът на тези игри са тракийските Дионисиеви мистерии. Обредът представлява символичната смяна на старата с новата година. Траките са правили този ритуал в началото на пролетта. По християнския календар това става между Трифон Зарезан и Сирни Заговезни, 40 дни преди Великден, пише Подбалкански новинар. 

Високите маски се наричат „каук“, а ниските „капели“. По всички маски има закачени огледала, за да отразяват грозното лице на злото и да го плашат. Изработването на маските е сложна и трудоемка работа, която изисква специални умения. Всички елементи се пришиват на ръка. В една маска има хиляди мъниста и пайети, разноцветни панделки, сухи цветя и гердани.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина