Двама пловдивски лекари с награди от педиатрична конференция в Хисаря

Автор: Plovdiv Now 4830
Двама пловдивски лекари с награди от педиатрична конференция в Хисаря

Двама пловдивски лекари бяха наградени по време на Трета Педиатрична УНГ конференция, която се проведе в курортния град Хисаря. Д-р Таниел Минков, лекар-специализант в Клиниката по УНГ на УМБАЛ "Каспела" Пловдив, получи обучение при проф. Р. Вебер във Франкфурт, Германия, който е един от експертите в Ринологията и ендоскопската хирургия на носа и синусите. Д-р Денис Милков, специализант по ушно-носно-гърлени болести в същото лечебно заведение, пък заминава за две седмици в отделение по ушно-носно-гърлени болести в Лион, Франция, където ще има възможността да придобие знания и опит по специалността и ще види организацията на лечебния процес в западноевропейска болница.

След награждаването и двамата млади специалисти споделиха, че конференцията е била изключително полезна за тях – както от теоретична, така и от практична гледна точка.

„Третата педиатрична конференция представи много събития, които бяха интересни за мен. Няма да успея да изброя всички презентации, които ми харесаха, но желая да споделя, че бях впечатлен от участието на специалисти от множество различни дисциплини, които освен презентатори, се включиха в ползотворни дискусии. Една такава дискусия представляваше кръглата маса на тема кохлеарната имплантация в България, която разгледа настоящите успехи и предизвикателства за тази процедура с огромно социално значение. Присъствието ми на тези събития ме научи на множество практически полезни неща и насочи вниманието ми към бъдещото развитие на ушно-носно-гърлените болести”, коментира Денис Милков.

Неговите планове за развитие на този етап са да се изгради като специалист по ушно-носно-гърлени болести, който е способен да предложи най-доброто от съвременната медицина на своите пациенти. Възнамерява също да вземе активно участие в научно-изследователски дейности, които да допринесат в профилактиката на болестите и тяхното лечение.

За д-р Таниел Минков най-важно в момента е придобиването на специалност. „Но, разбира се, и да не спирам да надграждам - с малки, и надявам се - големи стъпки. Същото пожелавам и на всеки един колега”, казва той.

И двамата млади лекари се затрудняват да дадат категоричен отговор какво е нивото на здравеопазването у нас. „Както останалите държави, има показатели, по които сме лидери, но и други, за които е необходимо да положим повече усилия, за да подобрим. Така например достъпът до здравни грижи при нас е изключително добър, но извънджобните доплащания са високи. Също така е необходимо да се отдаде повече внимание на повишаване на здравната култура на населението и профилактиката на заболяванията”, смята д-р Милков.

Колегата му пък допълва, че здравеопазването навсякъде по света трябва да е един от основните приоритети за развитие на държавата. „Ако трябва да изброяваме негативи – да, има ги - както за работещите, така и за пациентите. Но такива неща има навсякъде по света. Като оставим настрана факта, че медицината се нуждае от огромни финансови средства, може би по-добрата информираност на пациентите, по-гъвкава организация и комуникация между отделните звена в здравеопазването, биха вдигнали поне с една идея нивото. Като цяло, колективният стремеж към подобряване не трябва да спира”, казва д-р Минков.

Що се отнася до мотивите им да останат в България, и двамата посочват семейството и близките си. „Един лекар, преди да замине, трябва добре да премисли нещата, които ще спечели и загуби. Важно е младият лекар да попадне на правилното място, което ще му позволи да се научи и развива като качествен кадър, не на ниво държава, а на ниво конкретно отделение. Аз имах късмета да попадна в колектив, сред който се чувствам добре и от който мога да науча много. От тук нататък желанието ми е да ходя на обучения за кратки периоди, като това в Лион, за да мога да придобия опит и знания, чрез които впоследствие да помогна на хората у нас”, категоричен е д-р Денис Милков.

Д-р Таниел Минков допълва, че основните бази на обучение у нас актуализират технологичното си оборудване, което дава възможност да се настигнат световните тенденции в диагностиката и лечението. От друга страна местоположението ти не трябва да те спира да следваш добрата медицинска практика.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина