Домът на традициите в Старо Железаре отпразнува юбилей навръх Великден

Автор: Plovdiv Now 7218
Домът на традициите в Старо Железаре отпразнува юбилей навръх Великден

Великден тази година съвпадна с 10-годишния юбилей на "Дома на традициите" в село Старо Железаре в община Хисаря. Най-светлият християнски празник и рождения ден бяха отбелязани с кулинарна изложба, песни, танци и награди.
Още рано сутринта жените от Старо Железаре донесоха топлите пити, баници и козунаци. Закичиха китките и започнаха да посрещат гости.

Музеят се помещава в красива сграда с възрожденска архитектура, на центъра на селото. Експонатите са композирани в тематични кътове, като най-важните са “Хлябът” и “Сватбата”. Чрез тези основни български символи се проследява живота и историята на местната общност.

Оформени са и места, където посетителите могат сами да счукат червен пипер и подправки, за да приготвят прочутата старожелезарска шарена сол. Или да предат вълна с хурка и вретено в къта за “домашни занимания”. Богатата колекция от автентични костюми, престилки и бръченици разкрива колорита на местната тракийска носия.

Показани са и характерните за този край обреди и ритуали, както и някои използвани в стари времена амулети и заклинания. В музея има “Дюкян”, където се продават ръчно изработени дрехи, чорапи и сувенири. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина