Български традиции: Празник на Бога конник в Хисаря

Автор: Plovdiv Now 402
Български традиции: Празник на Бога конник в Хисаря

„Празник на Бога конник“ ще се проведе в Хисаря през април. Събитието се организира за първи път от СНЦ "Българско е" с пълната подкрепа на община Хисаря и Регионалния исторически музей в града.  

Целта е популяризиране на българските традиции и обичаи, ограмотяване по темата и представяне на гр. Хисаря, като интересна спа и историческа дестинация.

Празникът на Бога конник и обредите, свързани с него имат много дълбоки корени назад във времето. В съвремието ни е познат като "Гергьовден". Реалната дата е 23 април, като подготовката започва още на 22.  Ще се извършват ритуали с вода, апотропейни символи, брачни, плодородни и т.н. 

Счита се, че точно на този ден водата става лековита и къпането по правилния начин лекува. Изключително интересен е факта, че според народните вярвания, само на този ден се правят и се развалят магии. Ще присъстват "вещи" по въпроса хора. Ще се допуснат всички желаещи да покажат уменията си и да споделят опит по темата.

В обредите може да се включи всеки желаещ, след предварителна заявка и получаване на сценарий.  

За повече информация и заявки - организатор Диана Цинцарска 0889399114

Празник на бога конник започва на  22.04 в 9:00 ч. и продължава до 23.04 в 12:00 ч. Мястото е Римски Императорски Терми в Хисаря.

Новини

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина