Български събор ”Хайдут Генчо” събира родолюбци за пета година край Хисаря

Автор: Plovdiv Now 16050
Български събор ”Хайдут Генчо” събира родолюбци за пета година край  Хисаря

Набиращият все по-голяма популярност Български събор” Хайдут Генчо” ще се проведе за пета година в гр. Хисаря, местността ”Дюлите” от 19 до 21 юни 2020 г.  Началото на първия ден е в 18 часа. Целта на събора е да се съхрани и популяризира историческото и културно наследство, фолклор и народни традиции.

През трите дни на събора ще се насладите на богата фолклорна програма с популярни гост-изпълнители, танцови и певчески групи от цялата страна, гайди, зурни, кукери и нестинарски игри.

Ще станете свидетели на историческа възстановка посветена на делото, саможертвата и славния подвиг на хайдут Генчо, действал с дружината си в Средногорието около 1835-1850г. На територията на събора ще бъдат допускани посетители без народна носия или стилизирано фолклорно облекло.

.. Хисар-Кюселери стана Момина баня и хората се промениха заедно със селото си. Но двата кавака, като двама побратими гонеха небето и махаха с върховете си, сякаш викаха на селяните, разпилени из полето:

- Вие може да го забравите, но ние никога!

После те пуснаха стволести клони и всяко пладне правеха сянка за пътници и овчи бюлюци.

- Хладно е тука! - възхваляваха уморените яванджии ....

- Хладно е, ама ще ви кажа защо ... - присядаше до тях някой овчар и започваше да размотава кълбото на Генчовата история.

Зяпаха го другоселците право в очите и слушаха жадно за подвизите на славния войвода. Докато дойде време за тръгване, те вече знаеха всичко - как Генчо убил турчето и литнал с криле към Филибето, как отдето минел, сеел юнаци, от които сетне събрал хайдушка дружина, как всичко българско милеело за него, а турците от страх не заспивали, как бил предаден ....

Изминаха оттогава стотина години. Каваците останаха. Листата им и сега долавят тънкия вятър, за да шептят за оня, който лежи нейде край дънерите им. Но пътниците вече не търсят сянката им, пък и сладкодумните овчари се изпогубиха...

... Герои, дела и вяра, смесени в патоса на борбата за свобода, изпълвали една славна епоха от българската история. В нея е живял хайдут Генчо, оня мъжествен човек, дето в тъмната робия възправи глава пред турчина.." / К.Иванов, "Хайдут Генчо"/

снимки: PhotoBulgaria, Български събор” Хайдут Генчо”

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина