Астрономическа обсерватория на траките край Хисаря се нуждае от спасяване СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 16326
Астрономическа обсерватория на траките край Хисаря се нуждае от спасяване СНИМКИ

През вече далечната 2002 в землището на село Старо Железаре е открито под могилен насип уникално съоръжение с религиозно и астрономическо предназначение - кромлех. При откриването си каменният комплекс е бил изключително добре съхранен поради факта, че е бил затрупан под могила и не е пострадал от ерозията. За съжаление днес много от каменните стълбове (блоковете-менхири) са изпопадали или изпочупени, тъй като са от доста трошлива и нетрайна скала.

Кромлехът е мегалитна каменна структура, намираща се на около 1 километър от центъра на село Старо Железаре в посока югоизток-юг, източно от пътя за Ново Железаре. Открит е от археолога Георги Китов, който е смятал, че съоръжението е използвано от траките за календар и отчитане на времето и го нарича "астрономическа обсерватория".

Кромлехът е седемметров каменен кръг е с диаметър 6,5 - 7 м, с 24 каменни стълба, организирани в окръжност с височина от 0.5 до 2 метра.  Част от тях са с  триметрова височина. Почти като при Стоунхендж.  Един от общо трите, открити в България и единственият в света, вероятно е затрупан под могилен насип още по времето на одриските царе по времето на войната им с персите. При него няма редуване на високи с ниски менхири и в този смисъл той напомня типичните кромлехи в Западна Европа.

Блоковете-менхири са от доста трошлива и нетрайна скала. По северния полукръг са по-високи, отколкото в южния полукръг. Спорно в правилността си е изваждането на пръстта вътре в кръга до дъното, до самата основа, така че днес менхирите практически не са забити в земята и самостоятелно не могат да стоят изправени. Опора им дава единствено външният пръстен от оригиналната могила, който поне засега е оцелял. Но не е известно докога.

Учените са сигурни, че това са паметници с огромно историческо значение, които в Западна Европа се радват на голям интерес и привличат хиляди туристи. Там обаче се влагат държавни средства за опазването им, обявени са за национално богатство и са повод за гордост.

Древната астрономическа обсерватория на над 2 600 години у нас далеч не е в блестящо състояние. Едва малка част от стълбовете с височина до 2 метра стоят на местата си в окръжността. Кромлехът на Чолакова могила при село Старо Железаре се нуждае от спасяване.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина