Археолог проучва как са се отоплявали римските терми в Хисаря

Автор: Plovdiv Now 8797
Археолог проучва как са се отоплявали римските терми в Хисаря

Как е действала циркулацията на топлия въздух в римските терми на древния Диоклецианопол, днешен Хисаря? Това ще търси в следващите дни археологът д-р Митко Маджаров, съобщи 24chasa.bg.

Проучванията трябва да приключат за две седмици, но ще дадат важна информация за цялата архитектурна композиция, която се простира върху 3 декара. Мнозина посетители и сега с удивление наблюдават запазените минерални басейни, които и сега са пълни с минерална вода. “Е, нямаме готовност да раздаваме бански. Но хората могат да си потопят ръцете, за да видят, че водата и сега е топла, както е била и в Античността”, казва шефът на археологическия музей в курортния град д-р Митко Маджаров. Под негово ръководство в последните години беше разкрит този мащабен обект.

По думите му в Хисаря има дадености, каквито малко градове в света притежават. “Имаме единствената запазена в Европа крепостна стена от времето на император Диоклециан с дължина 4,5 км. Римските терми в парк “Момина сълза”, чието разкриване продължава вече шеста година, са единствените по рода си на Балканите”, изброява археологът. Според него термалният комплекс нагледно проследява пътя на минералната вода от извора през водопроводите, басейните и преливниците към античната канализация. Всичко това е започнато като строеж през II век и е завършено в окончателния си вид през IV. А има данни, че термите са се използвали докъм VI век”, разказва Маджаров.

“През октомври ще продължим разкопките. Целта е да се доразкрие отоплителната система на преддверието. Тя се състои от масивни тухлени колонки със сводово покритие, между които е циркулирала минералната вода. По този начин се явява подовото отопление. Предполагам, че това ще отнеме около 2 седмици”, казва той. До момента е проучена голяма част от целия архитектурен ансамбъл. Открити са три калдариума (помещения с огромни басейни, в единия има три - един по-голям и два по-малки - б.а.). Намерени са оброчни плочки на трите нимфи.

“Предполагаме, че там е било разположено тяхното светилище - Нимфеумът. В римската епоха се знае, че светилищата или са отделно, или са съсредоточени в самите терми. Имало е определено место, където са почитали тези божества”, разказва ученият. Той твърди, че хисарските терми са трети в Европа след тези в Бат, Великобритания, и Алжир. “Уникалното на нашите е, че не са обикновени, а са насочени към балнеолечение с минерална вода.

Ползвали са се и сухи процедури - масажи

Всичко е експонирано в археологическата среда, без външна намеса, и показва един продължителен период на използване”, уточнява Маджаров. Макар термите да са били обществени, в тях са се лекували и ветерани, тъй като до южната крепостна стена са разкрити и казарми.

При проучванията е намерена и оброчна плочка на нимфите с надпис на старогръцки, където са определени като покровителки на дърветата. Посветителят се е казвал Север, син на Амоний. Тази плочка е от средата II в. Посетителят, като дойде в Диоклецианопол, се потапя в една запазена античност - терми, крепостни стени, амфитеатър, обобщава Маджаров.

Реставрират с 3,7 млн. лв. прочутата “Момина баня”.

Реставрацията на емблематичния за Хисаря комплекс “Момина баня” вече започна, но въпреки че предвидената сума е сериозна - над 3,7 млн. лв., в общината се опасяват, че парите може и да не стигнат. “Работата започна преди седмица и чакаме разчетите на строителя, защото материалите поскъпнаха много. Може да се наложи да актуализираме договора по указанията на Министерството на финансите, затова и на този етап не можем да посочим краен срок за завършването на обекта”, обясни за “24 часа” кметицата на Хисаря Пенка Ганева.

За да ремонтира “Момина баня”, общината изтегли кредит от Българската банка за развитие. След цялостната реконструкция комлексът ще се превърне в модерен спа и балнеоцентър. Обектът е със застроена площ над 1300 кв. метра и включва 5 сгради - стара, турска и царска баня, главен каптаж, помпена станция и обслужваща пристройка. Най-старите сгради в комплекса са построени през 20-те и 30-те години, а последният ремонт е направен през 2008-2009 г. Започналата реставрация е мащабна - от подмяната на покрива на старата баня и основен ремонт на мъжкото и женското отделение до инсталирането на нови компютри. А крилото “Царска баня” ще бъде обновено така, че да отговаря на името си.

“Басейнът там ще придобие съвременен вид, ще има зона за релакс, душ, санитарен възел и топла връзка през старата “Момина баня”. А в турската баня ще има и сауна”, добави Ганева. Градската управа планира и мащабен ремонт на водопроводната мрежа, включително и на сградните отклонения, по улици в централна градска част и кварталите “Момина баня” и “Веригово”. Обществената поръчка е в ход и предстои отварянето на ценовите предложения на тримата кандидати. Заложеният ценови таван е малко над 7,3 млн. лв.

Средствата се чакат от държавния бюджет, а докато бъдат преведени, договорът с избрания изпълнител ще бъде подписан под условие.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина