14 години от смъртта на археолога Георги Китов, починал при разкопки край Старосел

Автор: Plovdiv Now 10507
14 години от смъртта на археолога Георги Китов, починал при разкопки край Старосел

14 години стават днес от смъртта на археолога Георги Китов.

Той почива внезапно на 14 септември през 2008 година от сърдечен удар при разкопки в Старосел. Членовете на експедиция му направили изкуствено дишане и сърдечен масаж на Китов в продължение на 15 минути.

Роден е на 1 март 1943 в Дупница. Като ученик получава ревматичен порок на сърцето. Решава, че не трябва да се възползва от здравословното си състояние. Скрива заболяването си и отива войник. За нещастие болестта се усложнява и е освободен.

Завършва история в Софийския университет „Климент Охридски“. 

През последната четвърт на 20 век е направил множество значителни открития, свързани с културата на траките. Сред тях са гробниците в Жаба могила край Стрелча, религиозният комплекс – хероон край село Старосел, откриването на 673-грамовата златна маска на тракийски владетел, гробницата на цар Севт III в могилата Голямата Косматка близо до Шипка, както и Александровската гробница до Хасково, украсена с уникални стенописи от средата на IV век пр. Хр., и много други.

Доктор на историческите науки е от 1977 година и старши научен сътрудник от 1990. Наричан е от медиите „българския Индиана Джоунс“. Автор на над 200 статии и десетина студии върху историята, археологията и религията на траките.

В работата си като археолог Георги Китов търпи жестоки критики от гилдията. През 2001 е лишен от правото да ръководи разкопки за една година и е отстранен от Съвета за теренни проучвания към Археологическия институт при БАН. Причината е, че през 2000 г. с екипа си е разкопал три могили при Старосел, за които е нямал разрешително, неправомерно е използвал земекопна техника и е разкопавал няколко обекта едновременно, без да е възможно да ръководи работата на всички тях.

Без разрешение за проучване е влязъл през иманярски изкоп и в гробницата при село Александрово, Хасковско. 

Публикациите на Китов срещат остра критика, особено в рецензията за книгата „Въведение в тракийската археология“, на която е съавтор. Тезите му за погребалните практики на траките са квалифицирани като „коктейл от повърхностни наблюдения, тромави логически конструкции и опити за културологични обобщения на ниво от началото на миналия век.“

Рецензията упреква Китов и в провеждане на разкопки с булдозер с цел бързина, а не добавяне на научна информация, остарели методи на документиране и оскъдна информация в публикациите.

Китов се ащитава, като казва, че бързината, с която разкопава голям брой могили ежегодно и употребата на машини,  са заради опасността от това иманяри да стигнат до предметите първи.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина