Възстановяват светите места на Свежен, кметът отчита управлението си

Автор: Plovdiv Now 7212
Възстановяват светите места на Свежен, кметът отчита управлението си

Кметът на Свежен прави традиционния обзор на събитията от живота на селото през изминалата седмица и обявява датата на общото отчетно събрание на управлението си.

Христо Енков уведомява, че извозването на дървата за огрев за жителите на населеното място стартира и записалите се трябва да имат готовност да се приготвят да ги получат. Жителите, които все още не са подали заявка все още имат възможност да го направят.

Благодарение на дарители са възстановени две черковища в селото. Едно от тях е черковището „Свети Илия” в горният край на Свежен. Черковището с кръста ще бъде върнато на старото му място и ще бъде построен малък параклис върху основите на съществуващия стар храм. 

Второто е черковището в долният край на Свежен „Свети Никола”, където е възстановен старият мраморен кръст. Районът е почистен, подготвена е подмяна на оградата и направата на пейки и маса. 

Предвижда се и почистване  и облагородяване и на черковището „Свети Спас” в северния край на селото. Намерен е и дарител за нов метален кръст на „Свети Константин”. Скоро ще бъдат намерени и точните места на „Света Троица” и „Света Елена”. по този начин всички стари важни за Свежен светини ще бъдат възстановени. 

Отчетното събрание на кметството, последното за мандата, ще се проведе на 25 април от 14,00 часа, когато кметът на селото ще направи обзор на всичко свършено през почти четирите години управление.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина