Важно за туристите на мегалитите в Брезовско! Ловци ще стрелят 4 дни през ноември

Автор: Plovdiv Now 14091
Важно за туристите на мегалитите в Брезовско! Ловци ще стрелят 4 дни през ноември
Туристи, желаещи да посетят мегалитите в Брезовско, трябва да имат предвид, че има определени дати за лов на дива свиня през месец ноември, съобщават от Туристическия информационен център и предупреждават, че не е желателно обектите да бъдат посещавани в тези дни поради опасност от инциденти.
 
Графикът за ловците е следният:
 
Люляково светилище в село Бабек: 7,14,21 и 28 ноември;
Долмен плочата в село Златосел: 1,8,15,22 и 29 ноемрви;
Яйцето на Змеицата в село. Свежен: 7,14,21 и 28 ноември;
Правите камъни в село Розовец: 7,15,28 ноември
 
Районът на община Брезово е част от Сърнена гора – най-източния дял на Средна гора. Този дял на планината се простира на запад от пролома на р. Стряма до завоя на р. Тунджа на изток. Крайната източа точка на Сърнена гора е Зайчи връх, където е разположено скалното светилище-обсерватория и тракийския град Кабиле. Тази част на Средна гора е най-ниската и най-тясната, но това не я прави лесно проходима.

В районa са документирани множество мегалитни паметници, на някои от които в научната литература не е оповестен аналог – обелиските, наричани „Правите камъни“, „Люляковото светилище” със слънчева стела, светилището с мегалитната сфера „Яйцето на змеицата“, долменът „Плочата“ и др. През 2019 г. бе документирана и мегалитна врата със слънчев диск в местността Баръмова турла в землището на с. Розовец, община Брезово.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина