В Брезово „Деца помагат на дете“

Автор: Добринка Димова 11820
В Брезово „Деца помагат на дете“

„Коледуването“ на децата от ДГ „Вела Благоева“ в Брезово се е превърнало в традиция. Повече от 10 години, децата от подготвителна група, заедно с техните учителки, през седмицата преди Коледа, посещават фирми, предприятия и познати във офиси, учреждения и домовете им.

„Влизаме  в „къщите“, с коледарски песни, наричания за здраве и берекет, облечени в носии и всичко, което повелява традицията. В детската градина задължително провеждаме пред останалите деца от групите обичая и е много  интересно. Тук обаче, тяхна публика са възрастните. Всичко се случва в действителност. Децата не се възприемат като актьори на сцена, а като истински коледари. Хората толкова вече са свикнали, че когато отложим „Коледуването“ например с ден-два, както тази година, веднага започват да питат защо още ни няма! През месец декември непрекъснато обясняваме на децата от кога се празнува Коледа, защо се коледува, по кое време се извършва, какво е облеклото на коледарите, какви песни се пеят, как се избират… Децата трябва да познават българските традиции! Освен това, наша работа е да ги учим да работят в екип, да си помагат…“, разказват учителките Марияна Додевска и Нина Аврамова.

Тази година, те са решили обичаят да е с благотворителна цел – „ДЕЦА ПОМАГАТ НА ДЕТЕ“. Брезовци се обединяват за малкия Ивайло, едно прекрасно почти 6-годишно дете, което страда от спинална мускулна атрофия. Колективът на детската градина решава да се включи. „Освен това, саморъчно сме изработили коледни сувенири и картички, които ще се продават на базара, който ще се проведе на 19 декември. Заедно с децата се обединяваме около каузата на Брезово тази Коледа“, допълват Марияна Додевска и Нина Аврамова.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина