“Устремени“ от Асеновград канят на преход край Брезово по красиви места с интересна история

Автор: Plovdiv Now 33373
“Устремени“ от Асеновград канят на преход край Брезово по красиви места с интересна история

Туристическото сдружение "Устремени" в Асеновград отправя към любителите на природата ново предложение за идната неделя, 2 февруари. Този път става дума не само за туризъм, но и за културно-познавателен излет в красивата Сърнена Средна гора. Лектор и водач ще бъде Радню Шопов - служител в Туристическия информационен център в Брезово.

Желаещите да участват в разходката трябва да заявят учaстие на имейл [email protected], като укажат откъде ще пътуват - Пловдив, Асеновград или друго населено място, както и дали предлагат или търсят място за споделено пътуване. Няма лимит за броя на участниците, нито се заплаща включването в прехода.

Наричана още "Портата към небесата", долмен "Плочата" се намира на изключително красива панорамна тераса, намираща се в югоизточното подножие на едноименния връх, разказват от Сдружение "Устремени". Мегалитното образувание е считано за най-голямото познато в България и се намира в Сърнена Средна гора, като предлага изключително красиви гледки.

Сборният пункт е в центъра на Брезово, където ще чака местният водач и екскурзовод. След това цялата група ще продължи с автомобили до село Златосел по асфалтов път, който след 4 км. води до красивия язовир "Дондуково". Тук автомобилите ще бъдат оставени и пешеходният преход ще започне. 

Първата точка ще бъде "Велков гроб", като маршрутът до там е изцяло с изкачване. На това място е погребан Велко Кръстев, четник в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. 

Втората част от маршрута отново е с преобладаващо изкачване и води до долмен "Плочата", където групата ще научи интересни факти за тракийската култура. Следва обяд, почивка, а който желае, може да се снима сред красивата природа. Връщането до автомобилите ще стане по обратния път. 

Автомобилното разстояние е  75 км от Асеновград до изходната точка на маршрута. Общата пешеходна дължина е 6,2 км. Тръгването от Асеновград е в 08:00 часа от ДИП "България". Вторият сборен пунк е в 09:30 часа в центъра на град Брезово.

Маршрутът е походящ за деца. Транспортът е личен ангажимент и се извършва на принципа на споделеното пътуване. Високите обувки са препоръчителни, а щеките са по лична преценка на участниците, които трябва да са снабдени и с около 2 литра вода за пиене и други течности и пакет суха храна за обяд в района на долмен "Плочата".

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина