Удостоиха големи художници, писател и журналист със званието „Почетен гражданин на Брезово“

Автор: Plovdiv Now 5567
Удостоиха големи художници, писател и журналист със званието „Почетен гражданин на Брезово“
Общинският съвет на Брезово удостои посмъртно със званието „Почетен гражданин на град Брезово и община Брезово“ тримата емблематични български художници Златю Бояджиев, Минчо Кацаров и Христо Станчев, както и писателя и журналист Стоян Сукарев. Решението по предложение на общинския съветник Нина Аврамова, бе взето единодушно на вчерашното заседание на местния парламент.
 
Тази година общината отбелязва с поредица инициативи 120-годишнината на Златю Бояджиев, чиято родна къща е възстановена и превърната в музей и творческо средище. Преди няколко седмици там се състоя пленер за млади таланти, а през целия октомври – месеца на Златю, ще се проведат множество събития. Считаният за един от най-самобитните художници на 20 век завършва живопис в Художествената академия и, заедно с Васил Бараков и Давид Перец, стават олицетворение на българската артистична бохема и образуват легендарната група „Бараците“. През 1962 г. в културния дом в Брезово новоназваният народен художник открива изложба, достойна за всеки световен музей.
 
В Брезово е роден (1891 г.) още един забележителен творец – Минчо Кацаров, получил световно признание като най-добрия портретист на Бетовен. Напуска България през 1921 година и отива във Виена, където се вдъхновява от творчеството на Бетовен. Платната си художникът създава след дълго и внимателно проучване на писма и документи, свързани с живота на композитора. Другото му вдъхновение е личността на Лев Толстой. Репродукции на най-известните творби на Минчо Кацаров могат да се видят във фоайето на четвъртия етаж в сградата на община Брезово.
 
Големият художник Христо Станчев е родом от село Аджар (днес Свежен), община Брезово. В Пловдивската мъжка гимназия негов учител по рисуване е Иван Мърквичка, а към края на гимназиалния курс - Антон Митов. Печели първа награда и стипендия от княз Фердинанд да продължи обучението си в чужбина. Отказва предложената стипендия и заминава да следва с помощта на художника Георги Ботушаров, а от втората година е държавен стипендиант. От 1890 до 1893 г. учи във Флорентинската академия, след това специализира в Мюнхен. Христо Станчев рисува портрети, натюрморти, пейзажи и композиции. Освен с маслени бои, работи и графика – прави илюстрациите към първото издание на Яворовите „Безсъници“, както и илюстрации за много учебници на издателство „Христо Данов“.
 
Почетен гражданин посмъртно става и роденият в Брезово писател и журналист Стоян Сукарев. Той завършва първия випуск на специалност „Българска филология“ в Пловдивския университет. В продължение на почти 40-годишната си кариера сменя различни професии. Започва в сферата на образованието като учител, по-късно работи като инспектор, след това е журналист, служител в общинската администрация, книгоиздател, връзки с обществеността в Международен панаир Пловдив. През 1990 г. излиза романът му „Червеният амарант“, удостоен с награда „Пловдив“. Две години по-късно е отпечатана „Книга за Брезово“ - краеведческо изследване с признат в България и чужбина научен принос. Съставя и редактира петтомен сборник с български народни приказки, пише разкази и детска книга за Крали Марко.
 
Източник: Община Брезово

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина