Училище в Брезово отпразнува 185-годишнината си

Автор: Plovdiv Now 15827
Училище в Брезово отпразнува 185-годишнината си

Икона на Света Богородица и поздравителен адрес от името на кмета Христо Енков бяха връчени денс на ръководството на СУ “Христо Смирненски” в Брезово по повод юбилей - 185 години от създаването на училището.

Патронният празник се състоя в многофункционалната зала на учебното заведение с богата програма от песни, танци и рецитация на стихове, които децата старателно изпълниха пред официалните гости.

СУ "Христо Смирненски" е средищно училище. В него се обучават ученици от първи до дванадесети клас.  Училището предлага засилено и профилирано обучение в областта на информационните технологии, икономика и английски език. 

През последните няколко години училището работи по множество проекти с различни фондации и неправителствени организации. Целта на всички тях е създаване на по-добри условия за обучение и реализация на учениците, развиване на умения за работа в екип, взаимопомощ, разбирателство, междунационална, междукултурна и междурелигиозна толерантност.

Първото светско училище в Брезово е създадено през 1837г. в двора на старата брезовска църква. По неофициални данни това е третото светско училище в страната. Сградата е на два етажа с четири класни стаи и учителска стая.

Васил Левски, след като е основал революционен комитет в Брезово, неведнъж е идвал в училището. В старата учителска стая комитетът е провеждал своите заседания. Там Апостолът не веднъж се е срещал и водил разговори за бъдещата революция с учителите Ганчо Попниколов, който по-късно е делегат и на събранието в Оборище, Хаджи Серафим и още много други видни представители на учителството и интелигенцията в тогавашното Абрашларе. 

Сред първите учители са Стойко Миневски и Манол Вълев. Много скоро малката училищна сграда се оказала недостатъчна за големия брой ученици. Затова през 1889г. брезовци построяват втора училищна сграда — на 2 етажа с 8 класни стаи, а през 1927г.— още по голяма и масивна сграда с библиотека и физкултурен салон, в която се помещавало и средно земеделско училище.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина