Три тира с дървесина запалени край Свежен в знак на протест

Автор: Парашкева Иванова 9424
Три тира с дървесина запалени край Свежен в знак на протест
Три тира с дърва са запалени в село Свежен, община Брезово в ранните часове на деня. Изгорели са близо 100 кубика дървесина, предназначена за огрев и промишлени цели. Хора от региона смятат, че пожарът е умишлен и най-вероятно е в знак на протест срещу дървената мафия в горите.
 
"Престъпен акт, който можеше да бъде избегнат, ако не беше изгубена връзката между горските и обществото под натиска на политически и корупционни интереси. А в района на Свежен и Средна Сърнена гора тази връзка е загубена отдавна, защото индикации за обществената нетърпимост към злоупотребите в горите  тук не са от вчера", коментира бившият директор на Изпълнителна агенция  по горите Александър Дунчев, който в момента е депутат от "Продължаваме промяната". 
 
"За съжаление, отговорността за този инцидент не можем вече да прехвърлим на бившите управляващи... , които да възстановят връзката межу горски и обществото. Отхвърлени или блокирани са и мерките ни за деполитизация на горската система и защита на професионализма в горите, и мерките ни за спиране на схемите и защита на почтения горски бизнес, и дори мерките ни за защита на вододайните зони от прекомерни сечи и нови горски магистрали. Всичките изгоряха в кошчето на политическия клиентелизъм" написа Дунчев в профила си. 
 
Само преди ден министърът на земеделието /БСП/ Иван Иванов заяви, че Дунчев е вреден както за партията си , така и за коалицията. Повод за думите му бяха скандалните разкрития на депутата за назначения на член на БСП-Сърница в Регионална дирекция по горите-Пазарджик без провеждане на конкурс, с протокол, който той сам е подписал, и според Дунчев, без необходимия опит за длъжността, която заема.

А мащабната сеч в Сърнена Средна гора е причина за пресъхване на някои от изворите в района на селата Свежен и Розовец. Повредени каптажи и пресъхнали чешми са резултат от незаконна сеч и корупционни практики.

Още през 2020 година TrafficNews изпрати сигнал  за незаконна сеч в района хижите Братан и Студенец до Министерството на земеделието и горите , придружен със снимки на камари трупи и обезлесени пространства.  След извършена проверка , от министерството съобщиха, че не са констатирани нарушения, а сечта край Братан е по план на Държавното ловно стопанство – Мазалат, с цел разреждане на гората.

При новите проверки обаче са открити десетки отсечени немаркирани дървета , както и такива с фалшиви марки.  Дунчев съобщава за 30 декара, в които е имало масова сеч, както и за незаконна сеч в зоната на 4 каптажа. Разрушени са оградите на каптажите , а в района вече има гъста мрежа от незаконни извозни пътища, по които се изкарва дървесината.

300 жители на село Розовец са се подписали в петиция, с която настояват да се спре сечта в района на село Розовец , тъй като чешмите там пресъхват. „Половината гора около изворчето и чешмата под хижа Братан вече я няма, наредена на безкраен временен горски склад. Горският път е заприличал на голяма ерозионна бразда, а по някои пъни се разпознават пресни фалшиви марки за узаконяване на незаконна сеч. В другата част на гората все още се срещат уникалните за района вековни буки” разказват местни жители.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина