Тържество в Свежен! Официално откриват реставрираната Серафимова къща и църквата “Св. Георги“

Автор: Plovdiv Now 26817
Тържество в Свежен! Официално откриват реставрираната Серафимова къща и църквата “Св. Георги“

Тържество ще има на 17 септември, четвъртък, от 11,00 часа в село Свежен, община Брезово. Ще бъдат официално открити реставрираната къща на полковник Владимир Серафимов и църквата „Свети Георги“

Припомняме, че работата на терен по реставрацията на двата обекта започна през май 2019 година. 

Идеята е да бъде създаден културно-информационен център, който да представя живота и делото на полк. Владимир Серафимов, освободител на Родопите от турско робство. Къщата на пълководеца е ценна както със своята архитектура, така и с историята си – строена е преди повече от 200 години, а в нея даскал Гено Серафимов, бащата на полковник Владимир Серафимов, е посрещал Васил Левски.
 
Чрез този проект е възможно да се създаде нов туристически маршрут, който ще започва от родната къща на Апостола, да включва училището във Войнягово, в което Васил Левски е бил учител и къщата на даскал Гено Серафимов, в която е отсядал Апостола.
 
Откакто го има село Свежен, я има и църквата „Св. Георги“. През XVII век в нея се създава Аджарската книжовна школакоято е приемник на Търновската. За съжаление, църквата е опожарена от османците и днес от нея са останали само основите. По тях личат нейните мащаби. 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина