С панихида, венци и историческа възстановка родолюбци почетоха паметта на Хаджи Димитър

Автор: Plovdiv Now 7538
С панихида, венци и историческа възстановка родолюбци почетоха паметта на Хаджи Димитър

152 години от гибелта на Хаджи Димитър бяха тържествено отбелязани в местността Кадрафил край село Свежен през изминалата събота, 1 август. В тържеството участваха и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, които положиха венци и цветя на гроба на Войводата.

На преклонението пред подвига на Хаджи Димитър присъстваха г-н Христо Енков – кмет на община Брезово, народни представители, бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, г-н Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” в Министерството на отбраната, господин Николай Цветков – заместник-кмет на община Карлово, г-жа Галина Христева – кметски наместник на село Свежен, професор доктор Пламен Павлов от Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий", жители на с. Свежен, родолюбиви организации и граждани.

Свещеници отслужиха заупокойна молитва на гроба на героя.

След поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите, с историческа възстановка на битката от старопланинския връх Бузлуджа, изпълнена от сдружение „Хайдути”, присъстващите се потопиха в съдбовните събития от последното сражение на Хаджи Димитър и неговите съратници.

На 30 юли група ентусиасти се събраха на връх Бузлуджа, за да пренесат Хаджи Димитър до връх Къдрафил.

Целта им беше да докажат тезата, че е възможно да бъде пренесен Войводата от единия до другия връх. Всички участници се обединиха от идеята да пресъздадат максимално автентично самото пренасяне. Те се движеха заедно с туристическия поход и в рамките на 3 дни успяха да осъществят идеята, като в ролята на Хаджи Димитър влезе участник от похода.

Припомняме, че националният туристически поход "Последният път на Хаджи Димитър“ се проведе от 30.07.2020г. /четвъртък/ до 01.08.2020г. /събота/, в района на Стара планина, Розовата долина и Средна гора по следния маршрут: връх Бузлуджа, с. Енина, с. Виден, с. Турия, с. Свежен.

Източник: 61-ва Стрямска механизирана бригада и фейсбук Христо Недялков

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина