Розоварната в Зелениково работи на пълни обороти

Автор: Plovdiv Now 27607
Розоварната в Зелениково работи на пълни обороти

Цената на розовото масло започна да расте и се очаква да надмине 6000 евро за килограм. Това прогнозира производителят Марин Тодоров от Казанлъшко. От седмица в пловдивското село Зелениково берат активно розов цвят и кампанията набира скорост, обяви пред "24 часа" зам.-кметът на община Брезово Иван Тачев.

По думите му изкупната цена е 2 лв. за килограм, а местната розоварна работи на пълни обороти. "Навсякъде е трудно с работниците, берачите са предимно от етнически произход", посочи той. А трудността идва от това, че всеки цвят се къса на ръка. Не е измислена машина за механизирано прибиране на продукцията.

Районът в Средногорието е прочут с розовите си насаждения. "В събота заведох туристическа група в зелениковската розоварна. С учудване разбрах, че за нея работят кампанийно около 30 000 души. Това са хора, които изкупуват и карат продукция в нея за преработка", посочи Тачев. Розови масиви се отглеждат също в село Розовец, Бабек, Сърнегор, Златосел.

Районът на Карловско също е прочут с гюловите си насаждения, а така също и в Старосел. Според Марин Тодоров пандемията, войната и скокът на горивата се отразява на розопроизводството. Миналата година не е имало търсене на розово масло по света.

"Хората гледат първо да осигурят хляба и прехраната, парфюмите са последна грижа", коментира той.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина