Реставрират Серафимовата къща и изгорялата църква “Свети Георги“ в Свежен

Автор: Plovdiv Now 16325
Реставрират Серафимовата къща и изгорялата църква “Свети Георги“ в Свежен

Реставрацията на къщата на полковник Серафимов в село Свежен, консервацията на останките от изгорялата църква "Свети Георги", възстановяването на костницата, както и строежът на новият интерактивен център със зали за полковник Серафимов и „Аджарска книжовна школа” започват с официално събитие на 23 април от 11,00 часа. 

Кметството кани всички свеженци да се присединят към официалното събитие. Дворът на Серфимовата къща ще се напълни с гости - евродепутати, народни представители, областни управители, кметове на общини, председатели на общински съвети и министри. Тържеството ще уважат и видни общественици, архитекти, както и хора, допринесли за осъществяването на този проект. 

Проектантите от ДЗЗД "Ханджар 2018" ще представят предвидените дейности, които ще бъдат финансирани от правителството. 

Отново на 23 април ще бъде открита и мемориална плоча, изработена и финансирана от инициативен комитет, в памет на убитите жители на Свежен през тоталитарния режим. 

В салона на читалището пък на 24 април от 14,00 часа кметът на селото Христо Енков ще проведе отчетното събрание за изтичащия си мандат.

В четвъртък на редовната сесия на Общинския съвет на Брезово ще се гласува предложение за присъждане на званието  „Почетен гражданин” на арх. Елена Иванова Конярска за големите й заслугите към Свежен.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина