Разруха в центъра на Свежен! Паметник на културата заплашва да рухне върху главите на хората

Автор: Plovdiv Now 6916
Разруха в центъра на Свежен! Паметник на културата заплашва да рухне върху главите на хората

Опасна сграда от години притеснява жителите на главната улица в брезовското село Свежен. Къщата се е килнала заплашително, а предната й стена се крепи единствено на колове и греди. Въпреки опасното си състояние, засега сградата не може да бъде съборена.

Причината е, че е паметник на културата, поради което местната власт няма правомощия да се разпорежда с нея. Поради това от НИНКН са изпратили писма до собственика на обекта, който обаче ненадейно решил да го продаде.

В съседство с копрометираната постройка живеят няколко семейства. За проблема сигнализират жители на съседна сграда, които още утре ще входират жалба в кметството на селото.

Кметът на селото Христо Енков споделя, че с това се надява да ускори процеса или по събаряне, или по реставрация на къщата, която понастоящем е оградена с предпазни ленти. Пред репортер на TrafficNewsЕнев сподели, че от Института за опазване на културните паметници са извършили оглед на място, след което са издали протокол. В него било посочено, че собственикът следва да се обърне към регионалните представители на НИНКН в Пловдив, за да се реши съдбата на този имот.

"В следващия момент той продаде къщата на двама купувачи”, обясни Енков. Впоследствие същото писмо било изпратено и на новите собственици.

Кметът сподели надеждата си, че в близките две седмици ще бъде осъществен контакт с новите притежатели на опасната сграда.

"Проблемът не е само в тази къща. Имаме 100 обекта, които са паметници на културата, но някои от тях са частна собственост. Има такива, които не можем да опазим именно поради този факт", коментира той. 

На територията на резервата вече са реставрирани няколко големи обекта. Много от собствениците на къщи, които са обявени за паметници на културата, също са инвестирали в ремонти.

"С тези, които са държавна собственост, проблемът е по-малък. Той е свързан с липсата на средства, но с по-добър пиар и усилено търсене, средства се намериха", коментира още Енков.

"Голяма част от сградите са реставрирани, но има 3-4 къщи, които са се превърнали в руини!", допълни той.

Законът за културното наследство вменява определени задължения на собствениците на недвижими културни обекти. Ако не ги спазват обаче, получават административна санкция. И какво от това? Сградите пак си падат!, възмущава се още кметът на селото.

"Помня какви бяха тези къщи преди 6-7 години. Сега те боли, че ги губиш като наследство и архитектура… Оставете, че изглеждат грозно! Много неща могат да бъдат грозни, но тук говорим за културно наследство и родова памет", заключи той.

Енков е поел ангажимент да придвижи жалбата, подадена от съгражданите си, до общинската администрация още утре.

Очаквайте подробности!

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина