Празник на слънцето за десети път започва в Люляковото светилище в Брезово

Автор: Plovdiv Now 14231
Празник на слънцето за десети път започва в Люляковото светилище в Брезово

Място, което сякаш нашепва тайни отпреди столетия. Това е магнетичното Люляково светилище и Слънчевата стела над брезовското село Бабек. Ако не сте го посещавали, утре е най-подходящият ден за това. От 10.30 ч. там ще бъде честван Празник на слънцето в най-дългия ден от годината.  

Събитието се случва за десети пореден път и е с подкрепата на проф. Валерия Фол и Тракийско общество "Трескейа". Ще има интересна възстановка на античен обред, както и кулинарна изложба на тракийски гозби.

Люляковото светилище е разположено само на 40 км от Пловдив, в полите на Средна гора и на неговата територия се намира единствената в България запазена мегалитна стела - Слънчевата. До него се стига по пътя от Брезово за с. Свежен. Над с. Бабек, вдясно от пътя, има табела, от която тръгва черен път, водещ до връх Градището.

Преди да се премине седловината, от която започва изкачването към него, се извисява група скали в люлякова гора. В тях за издълбани кръгли басейни, някои от които с улеи. Заради гъстата люлякова гора скалното светилище е наречено „Люляково” от проф. Валерия Фол.

По пътека между скалите, на около 50 метра югоизточно от светилището, на склон, обърнат на юг, в специално направено в скалите „легло”, е изправена и умело закрепена в основата със скални късове висока 2.5 метра каменна стела във формата на пламък. Лицевата й страна е обърната на юг и от нея се открива хоризонт към долината.

В района на Брезово, при селата Розовец и Бабек, са първите находки на траките през 1850-те години, когато България е все още част от Османската империя. Според българските траколози това е първият установен политически и религиозен център на тракийското племе одриси, където вероятно е имало парадинастически дом.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина