Пловдивският митрополит отслужи литургия в Свежен на Малка Богородица

Автор: Plovdiv Now 7239
Пловдивският митрополит отслужи литургия в Свежен на Малка Богородица
В храм “Рождество Богородично” в брезовското село Свежен Пловдивският митрополит Николай отслужи днес Архиерейска света Литургия и Чин на обновление, а след службата посети Архитектурно-историческия резерват и църквата “Свети апостоли Петър и Павел”.
 
Рождество на Пресвета Богородица, също Рождество Богородично, Малка Богородица или Рожен е църковен празник, посветен на рождението на Богородица. В календара на Българска православна църква празникът се отбелязва всяка година на 8 септември.
 
Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар посветени на Богородица, празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата.
 
Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се провеждат ежегодни събори из цяла България.
Редица църкви и манастири празнуват патронен празник именно на този ден, а според обичаите стопанката на дома приговя празнична пита. Тя не трябва да шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина