Огнища с инфлуенца откриха в Брезовско и “Марица“, хиляди патици и кокошки са обречени

Автор: Plovdiv Now 36464
Огнища с инфлуенца откриха в Брезовско и “Марица“, хиляди патици и кокошки са обречени

Българската агенция по безопасност на храните е констатирала две нови огнища на Инфлуенца по птиците от щама H5N8 в животновъдни обекти в землищата на селата Трилистник и Пъдарско в област Пловдив.

Във фермата в село Трилистник се отглеждат 55 437 кокошки носачки, а в обекта в Пъдарско - 11 600 патици мюлари.

Издадени са заповеди на изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички засегнати и контактни птици в животновъдния обект под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) № 1069/2009.

Около птицефермата в с. Трилистник са определени 3-километрова предпазна зона - общ. Марица – с. Трилистник и в общ. Раковски – землището на с. Стряма – Държавно ловно стопанство „Чекерица“; 10 км наблюдавана зона общ. Марица- с. Рогош, с. Скутаре, с. Маноле, с. Манолско Конаре, с. Ясно поле, с. Динк, с. Крислово, с. Калековец, с. Желязно и с. Войводиново, в общ. Раковски – гр. Раковски, с. Стряма и с. Шишманци и в общ. Садово – гр. Садово.

Около обекта в с. Пъдарско са определени 3-километрова зона - общ. Брезово – с. Пъдарско, с. Главатар и с. Борец и 10-километрова наблюдавана зона - общ. Калояново- с. Дълго поле, с. Ръжево Конаре, с. Сухозем, с. Бегово, с. Чернозем и с. Ръжево; в общ. Раковски – гр. Раковски, с. Стряма и с. Момино село; в общ. Брезово – с. Дрангово, с. Върбен, с. Стрелци и с. Отец Кирилово.

В и от зоните търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод, птиче месо, продукти от птиче месо и яйца за човешка консумация се извършва под официален контрол; забранява се организиране и провеждане на панаири, пазари и изложби за птици; забранява се разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.

В страната е наложено привеждане в състояние на повишена епизоотична готовност по отношение на болестта Инфлуенца по птиците. Забранено е отглеждането на открито на домашни птици от всички видове и категории. Проведени бяха срещи с представители на индустрията на водоплаващите и кокошевите птици, провежда се информационна кампании за собствениците на домашни птици, ловците, ветеринарномедицинските специалисти за спазване на мерките за биосигурност, и за незабавно уведомяване на ветеринарен лекар или кмета при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност.

На територията на Европа вече са нотифицирани 43 огнища при домашни птици: Полша – 27, Унгария – 4, Словакия  и България по 3 огнища, Румъния и Чехия по 2 огнища, в Украйна и Германия по 1 огнище. Засегнати са няколко вида птици (основно пуйки). Общ брой засегнатите птици над 950 хил. 2 огнища са нотифицирани при диви птици в Полша и Германия и 1 огнище при птици, отглеждани в плен - в зоопарк в Словакия.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина