Областният управител гостува в Брезово и обсъди с кмета проблемите с водоснабдяването на общината

Автор: Plovdiv Now 2580
Областният управител гостува в Брезово и обсъди с кмета проблемите с  водоснабдяването на общината

Областният управител Дани Каназирева и кметът на община Брезово Христо Енков обсъдиха на среща днес проблемите с водоснабдяването на населените места и възможностите да бъдат решени в кратки срокове. 

Вече се работи за дългосрочното решаване на проблема  с качеството на питейната вода в село Пъдарско, където хората от две години, заради наличието  на естествен уран, ползват водоноски.

Мерките бяха предприети след проведената среща в областна администрация  в края на миналата годината и поетите ангажименти от страна на ВиК и община Брезово. За целта ще бъде изграден нов водопровод с дължина  1,5 км, който ще захранва Пъдарско  от помпената станция на близкото село Борец.

От ВиК са информирали областния управител, че е извършено хидроложко проучване за качеството и количеството на водата и резултатите са много добри. Предстои да бъде  изграден  нов сондажен кладенец и нова санитарно-охранителна зона на помпената станция в Борец.

Управителят на ВиК – Пловдив Спартак Николов е уверил, че всички мероприятия като проектиране, изграждане и финансиране ще бъдат от страна на  дружеството.

Според експертите на областта, ако всичко върви по план до шест месеца водопроводът може да бъде изграден и въведен в експлоатация. Г-жа Каназирева увери, че областна администрация ще окаже пълно съдействие при съгласуване и одобряване на документацията за изграждане на алтернативното водоснабдяване на Пъдарско.

„Най-важното е когато има проблем, да се намери бързо и ефективно решение и да се определят ясни и конкретни срокове за решаването му. Празни приказки и обещания не могат да решават проблемите на хората, подчерта   Дани Каназирева

От своя страна кметът Христо Енков съобщи, че е изготвил четири годишен план на дейностите, включително и превантивни мерки, които трябва да бъдат извършени, за да се намали опасността от воден режим в община Брезово. Той допълни, че утре ще го представи и обсъди с ръководството на ВиК Пловдив. В плана са залегнали необходимите ремонти и дейности на водопреносната мрежа в селата Стрелци, Свежен, Златосел, Розовец и Върбен, в които има проблеми  с качеството на питейната водата, а честите аварии и старата ВиК мрежа са причина за липсата й с дни.

На срещата, която се състоя в Брезово, присъстваха всички кметове и кметски наместници от общината и граждани.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина