Новите уникални мегалити в Брезовско са достъпни за всички, дори и за деца

Автор: Plovdiv Now 17214
Новите уникални мегалити в Брезовско са достъпни за всички, дори и за деца
Успешно и ползотворно приключи и поредният ден от експедицията с проф. д.и.н. Валерия Фол в Брезовско, съобщават от Туристическия информационен център.
 
Новите “съкровища” се намират в района на вече познатия мегалит “Яйцето на Змеицата”, в землището на с. Свежен, и са леснодостъпни за всички туристи, включително и деца.
 
На първите снимки можете да видите Ритуален кръг “Давам, за да дадеш” с два олтара – единият за възлияния на течности, другият – за поставяне на дарове (хляб, плодове, млечни продукти). Хората, които са вървели по римския път са спирали на това място, за да дарят боговете и да получат тяхното покровителство.
 
На следващите снимки, можете да видите как точно под Олтарния кръг са съхранени останки от мегалитна стена. Видимият участък е с размери около 4.5 м дължина и почти 3 метра височина. Големите блокове с размери над 1.20 м дъжина и около 1-1.40 м височина са подредени между две високи грунтови скали.
 
Второто попадение за днешния ден бе “Големият жертвеник”, който се намира на около 100 метра северно от “Яйцето на Змеицата”. В основната скала, ориентирана изток – запад са издълбани три големи овални жертвени ями с улеи за оттичане. Размерите на скалата са около 8 метра на 5.20 – 5.40 м.
 
Туристи, които искат да посетят новооткритите обекти, могат да се свържат с Туристическия Информационен център в Брезово.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина