Кои са годениците на Левски? Една от тях е от Свежен

Автор: Plovdiv Now 15651
Кои са годениците на Левски? Една от тях е от Свежен

Разследващата журналистка Светослава Рудолф ще гостува на 30 юни в село Свежен. Това не е първото й посещение в китното селище в Сърнена Средна гора. Този път Светослава ще представи пред свеженци "Годениците на Васил Левски" в читалище "Христо Станчев - 1868". Входът е свободен.

Историята помни, че една от годениците на Левски е Гена Бонина от Свежен и вероятно тя е жената, която е влязла най-дълбоко в душата му.

В „Годениците на Васил Левски” Светослава Рудолф разкрива, че Васил Левски е бил обожаван от жените, които са били готови не само да умрат, но и да убият децата си заради него. Апостолът е обичал няколко жени в живота си. Влизал е даже в любовни триъгълници и дори четириъгълници.

Левски е направил истински годеж пред 5000 души в село Аджар (сега Свежен), където е имал намерение да си направи дом. Авторката установява, че Захари Стоянов умишлено е крил факти от личния живот на Апостола. Разследването се основава на огромен доказателствен материал - не само на спомени на очевидци и роднини, а и трудно издирени ранни документи и свидетелства в Централния държавен архив, в Националната библиотека „Св. Кирил и Методий”, в Регионалните исторически музеи в Карлово и Ловеч, както и в лични архиви.

 „Годениците на Левски” е четвъртата книга на Светослава Рудолф.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина