Кметът на Свежен разказва за последните събития от живота на селото

Автор: Plovdiv Now 11105
Кметът на Свежен разказва за последните събития от живота на селото

Кметът на село Свежен в община Брезово информира жителите за последните събития, свързани с живота и управлението на селището.

Христо Енков уведомява, че на редовната сесия на Общинският съвет на 28 февруари са били одобрени две предложения, засягащи Свежен, а именно:

Община Брезово дарява имот - частна общинска собственост с площ 2,347 декара в местността „48 кръстопътя” на храм "Св.Св. Апостоли Петър и Павел". По този начин малкият манастир „Рождество на Пресвета Богородица” става собственост на храма в Свежен и възстановяването му ще може да бъде продължено. 

От друга страна община Брезово чрез закупуване придобива част от недвижим имот от масивна триетажна сграда, в която се помещава кметството и читалището. Собственостт на въпросната част е на БТК АД. Това е единият от двата имота, които не са собственост на Общината. Очаква се и решението на „Български пощи" ЕАД за закупуване и другата част на сградата, която е тяхна собственост.

Целта е селската поща да бъде преместена на втория етаж на сградата, а библиотеката да получи две допълнителни стаи и от своя страна да се премести на третия етаж. Придобиването на цялата собственост на сградата ще даде възможност да се кандидатства за финансиране за санирането й. 

Кметът Христо Енков засяга и темата за празника на Свежен, който тази година ще бъде на 17 и 18 август. На тези дати ще има възможност да бъде осигурен кетъринг.

Националният празник на България - 03 март е отбелязан на площада на село Свежен с изпълнение на одата "Опълченците на Шипка", едноминутно мълчание и кръшни български хора.

Христо Енков информира също, че през настоящата седмица се предвижда проучване на пътя, по който са минали четниците заедно с раненият воевода Хаджи Димитър. Това се прави с цел маршрутът да се маркира, да се подготвят и местата за биваците във връзка с похода за честване годишнината от гибелта на Воеводата. Походът ще се състои от 1 до 3 август 2019 год., като тръгването е от връх Бузлуджа, а финалът е на връх Кадрафил. Всички жители на селото са поканени да се включат.

Кметът на Свежен завършва обзора с информацията, че е направен и оглед на дървата за огрев за стратиране на извозването им.

Източник: фейсбук.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина