Изложби, турнири и два дни музика на празника на Брезово

Автор: Plovdiv Now 3287
Изложби, турнири и два дни музика на празника на Брезово
Празникът на град Брезово за втора поредна година бе открит с изложба на местни художници. Цена Илиева и Таня Илиева представиха своите непоказвани творби пред жители и гости на града. „Горд съм, че Брезово е раждало и продължава да ражда таланти като вас“, поздрави ги кметът на община Брезово инж. Калин Калапанков.
 
По традиция през последните години първият ден от празниците на брезовската чаршия е посветен на местния фолклор. Богата програма бяха подготвили организаторите, на която начало даде група „Пеперуди“ от ДГ „Вела Благоева“, а участие взеха самодейни състави от общината с песни и танци. Гостуващият състав „Белоземска плетеница“ поздрави брезовци с изпълнение на фолклорни песни.
 
На свой щанд Анелия Парпулова изложи ръчно изработени соеви свещи, а представител от Консултативния център по биоземеделие в гр. Брезово показа на посетителите продукция на местни производители.
За доброто настроение на всички се погрижиха Нина Иванова, Ради Драгиев и Валери Караасенов, които пяха и свириха за своите почитатели дори след полунощ. Голямо брезовско хоро се изви в 20 часа и продължи до последната песен, водено от кмета на общината и ентусиазирани младежи.
 
Вторият ден от празниците на град Брезово започна рано сутринта с различни по вид турнири. Три отбора се изправиха един срещу друг във футболни срещи, в които победител стана отбор „Фукльовци“ с. Борец. Второ място спечели отборът домакин „Средногорец“, а трети се класираха футболистите от с. Чоба. Съдия на срещите бе Иван Добревски.
 
В училищния салон се чуваха смели удари на пера от новите малки звезди на възстановения тази година отбор. При момичетата първо място спечели Никол Генова, второ място грабна Веселина Сарабеева, а трето бе разделено между Мила Делчева и Ивайла Сърбакова. При момчетата първенец стана Стелиян Механджийски. При най-малките в категория двойки победители станаха Мая Нановска и Боби Автоевски. Бивши бадминтонисти се присъединиха към турнира и направиха демонстративни геймове. Сред тях бяха треньорката на клуба Весела Маринска, Лъчезар Панчовски, Пламен Нановски, Станислава Георгиева, Мартин Ботев и Десислава Калпошанова. Специално присъствие на турнира бе това на председателя на клуба Радко Нановски, който получи благодарствена грамота от кмета за помощта в развитието и популяризирането на спорта през годините.
 
Традиционно се проведе и турнир по бридж на областно ниво, а тази година организаторите добавиха към програмата турнир по белот за любители. За купата „Абсолютен шампион“ и турнирите по силов трибой и канадска борба се пребориха младежи от община Брезово, община Раковски и град Пловдив под наставленията на Петър Продански.
 
Поради това, че ловът е най-развит спорт в общината, се проведе турнир по ловна стрелба за дружинката от Брезово. Сред първите три най-точни стрелци са както следва: Петър Градинаров, Иван Малешков и Стойо Колев. Освен в уменията си да стрелят, за ловците бе организирана и екстериорна изложба за ловни породи кучета, в която имаха възможност да покажат и своите другари в спорта. Състезатели от цялата околия се надпреварваха в три категории - кучета, работещи със стойка; гончета и кучета за подземен лов.
 
Празничната програма на втория ден откри кметът на общината инж. Калин Калапанков.
"Тази година честваме 55 години град Брезово и 45 години от основаването на нашата прекрасна община. Радвам се, че духът на традициите живее във всички нас, което показваме с многобройните събития в двата празнични дни. Продължаваме традицията да представяме изложби на брезовски художници, да аплодираме самодейните състави от общината.
Желая на всички здраве, нестихващо вдъхновение, винаги да пазим живи традициите си и да сме обединени. Защото заедно можем всичко!
Честит празник!"
 
Кметът покани на сцената Петър Продански, за да го поздрави за постигнатото високо постижение в спорта и издигане авторитета на община Брезово и Република България със завоюваното злато на Световното първенство по вдигане на тежести за ветерани в Рованиеми, Финландия през 2024 г.
 
Специалните гости от село Колибабовка, Република Молдова, представиха богата програма от танцови и певчески изпълнения, показвайки как са запазили от своите предци традициите, обичаите и културата и ги съхраняват и развиват и до днес.
Празничните дни приключиха с гост-изпълнителите от орк. „Виевска фолк група“, които вдигнаха на крака жители и гости на града и свирейки своите хитове задържаха хорото до последната си песен.
Водещ на програмата в двата празнични дни беше известният фолклорен глас на радио Пловдив Николай Чапански.
 
Източник: Община Пловдив
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина