Историята на църквата в Брезово: Помохамеданчена българка помага храмът да се построи

Автор: Добринка Димова 21306
Историята на църквата в Брезово: Помохамеданчена българка помага храмът да се построи

В храм на век и половина ще празнуват най-светлия християнски празник Рождество Христово хората от Брезово. Църквата „Свети Димитър” е построена в далечната 1843 г. в тъмнината на робството. Църковният храм е издигнат като наследник на старата съществуваща църква със същото име, която била вече порутена. Но не това било причината за поривът на брезовци да се построи нов храм. В старата църква службите са се водили на гръцки език от гърчеещи се свещеници и затова населението не ги посещавало. Като израз на отхвърляне на гръцкото влияние поп Цвятко започнал да води службите под един навес. Така желанието да имат собствен български храм довело до започването на строежа на новата църква под предлог, че се прави ремонт на старата.

Израз на борбата за църковна независимост е и преместването през 1830 г. на килийното училище в частния дюкян на абаджията Стойко Миневски, където децата започват да учат на църковно-славянски. През 1841 г. брезовските първенци изпращат до султана прошение (написано от даскал Манол Велев) с искане за разрешение за ремонта. Прошението е занесено в Цариград, придружено с гърне гюлово масло. „Интересното е, че за това прошение съдейства и една помохамеданчена българска – Дона ханъм”, разказва Радню Шопов от Туристическия информационен център в града.

Без да се чака одобрението, започва строежа. Мястото за църковния двор е дарено от Стою Адърски. След усилено строителство, в което се включва всеки жител на града и дава своята лепта, като средства, труд, материал, църквата е изградена. Храмът е с огромни за времето си размери 25 метра дълъг, 10 метра широк и 6 метра висок.

През 1843 г. пристига и ферманът от султана с разрешението за ремонта. Същата година новият храм "Свети Димитър" е осветен тържествено. Изселените в Бесарабия брезовци подаряват за новата църква полилеите, одеждите и богослужебните книги. През следващите две десетилетия църквата е изписана изцяло със 146 библейски сюжета. Стенописите са завършени през 1870 г. от майстор Нестор Трайкович от Дебър. За да се стигне до рядко срещаното в църковното строителство по онова време изцяло изографисване на стените на храма. 

„В църквата има вплетена много история. Ъгловите камъни, използвани за градежа, са от тракийските могили наоколо. Църквата е и една от най-добре изографисаните за времето си”, обяснява Шопов.

Дворът на църквата пък е мястото, където брезовци посрещат Освобождението. Първи до Брезово стига конен отряд от финландски войни, предвождани от руснака майор Федотов. Точно срещу църквата е издигнат и паметник на финландските войни, който може да се види и днес.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина