Има ли достатъчно вода за село Свежен?

Автор: Plovdiv Now 21679
Има ли достатъчно вода за село Свежен?

Кметът на село Свежен в община Брезово уведомява жителите за последните събития и проблеми, свързани с живота на населеното място.

Заседание на кметският съвет е било проведено на 5 април и по време на него са дискутирани мерки за преодоляване на проблемите с недостига на питейна вода през летните месеци и след безснежната и суха зима. На заседанието е присъствал и представител на ВиК дружеството. Водата от водохващанията в момента е достатъчна за захранване на селото, като основният проблем са течове в остарялата водопроводна мрежа и необитаваните къщи.

Съветът е взел решение да се проучат юридическите възможности за отстраняване на течовете в тези къщи и възможността за евентуално спиране на водата към тях. Ще се проведе и разяснителна кампания за жителите относно влиянието на всички аварии, независимо колко малки са те - течове по тоалетни казанчета, чешми и други, върху разхода на вода, както и колко важно е бързото им отстраняване. 

До две седмици кметът заедно с представител на ВиК дружеството ще обходят водохващанията за констатиране на проблеми и вземане на мерки за отстраняването им. 

Язовирът ще се поддържа на максималното безопасно ниво, за да може да се използва и за поливане на личните стопанства. 

Кметският съвет е взел и решение да предложи на Общински съвет - Брезово да удостои архитект Елена Иванова Конярска с званието „Почетен гражданин” на Свежен за нейният 15 годишен труд за изследване на историята и архитектурата на селището.

Благодарение на арх. Конярска през 1987 год. Свежен е обявен за „Културна исторически резерват” с 100 паметници на културата, от които 5 са от национално значение. 

Кметът припомня, че на 24 април от 14,00 часа ще се проведе отчетното събрание на кметството за изтичащия мандат, като кани всички жители да присътват.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина