Галерия показва картини на Златю Бояджиев в родното му Брезово

Автор: Plovdiv Now 5128
Галерия показва картини на Златю Бояджиев в родното му Брезово

Златю Бояджиев се завърна в Брезово. Това, разбира се, е физически невъзможно, въпреки че художникът ще остане завинаги в сърцата и паметта ни, благодарение на прекрасните платна, които остави след себе си. Своеобразна галерия отвори врати в родния град на твореца и любителите на класическата българска живопис могат да се насладят на някои от най-известните платна на Златю Бояджиев, макар и копия.

Експозицията е подредена в родната къща на художника в Брезово и ще бъде постоянна. Публиката ще види репродукции на много от известните картини на Златю Бояджиев. Поводът за откриването й е, че днес, 22 октомври, се навършват 116 години от рождението на безсмъртния творец. Датата е истински празник за хората от Брезово и учениците от професионалната гимназия, която носи името на художника, в града поднесоха венци и цветя пред бюста му в града.

Брезовци още помнят галерията в читалището, действала до началото на 90-те на 20-ти век. С експозицията от картини на Златю Бояджиев галерията се възроди, а художникът се завърна в града, където е роден.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина